Srijeda, 24. travnja 2024.

Dođite svi na rijeku Sutlu u području Zelenjaka, a ribolovcima pastrve: Bistro!

Počinje 29. svjetsko prvenstvo u ribolovu pastrve na brzim vodama

- Oglas -

Ove je godine Hrvatskom športskom ribolovnom savezu pripala iznimna čast organizacije 29. svjetskog prvenstva u ribolovu pastrve prirodnim mamcima na brzim vodama.

Danas, u četvrtak, održava se svečano otvorenje prvenstva u Kumrovcu, dok će se službeni trening 24. ožujka te natjecanje 25. i 26. ožujka održavati na rijeci Sutli u području Zelenjaka, odnosno uz samu cestu prema Kumrovcu.

Po završetku natjecanja održat će se proglašenje i nagrađivanje najboljih natjecatelja te će na Sutli biti omogućen slobodan ribolov pastrve po režimu uhvati i pusti, tako da organizatori pozivaju sve zainteresirane da prvenstveno dođu na Svjetsko prvenstvo gledati i podržavati svoje favorite, a potom da se i okušaju u ribolovu.

- Oglas -

Kako je krenula čitava priča s održavanjem prvenstva u Krapinsko-zagorskoj županiji podijelio je s nama Gordan Milčić, član ŠRD Sutla Klanjec te njegov tadašnji predsjednik.

– Sve je počelo u pretpandemijskoj godini kada sam prisustvovao dodjeli nagrada za najbolje ribolovce Hrvatske koja se održavala kod nas u Zelenjaku. Pored mene je sjedio predsjednik Hrvatskog saveza športskih ribolovaca Vladimir Sever i u razgovoru napomenuo da se iduće godine organizira Svjetsko ribolovno prvenstvo u lovu pastrva u brzim vodama u našoj zemlji te da još nije odlučeno gdje će se održati – prisjeća se Gordan, dodajući kako ga je tom prilikom upitao je li upoznat s tokom rijeke Sutle.

Kako su se nalazili točno kod tog mjesta gdje je Sutla i najpogodnija za održavanje natjecanja, predsjednik Sever, tajnica županijskog saveza Ljerka Kahlina i Milčić su se odmah nakon svečanosti uputili pogledati dio toka Sutle.

– Gosti su bili oduševljeni rijekom i predložili su da će Sutlu kandidirati za Svjetsko prvenstvo. Nakon mjesec dana su mi javili da je Svjetska federacija prihvatila da se 29. Svjetsko prvenstvo u lovu pastrve na divljim vodama održi u Hrvatskoj i to baš kod nas – kaže Gordan.

Odmah se krenulo s pripremama, ali samo natjecanje je odgodila pandemija. No, prošle godine je ŠRD Sutla Klanjec primilo odlične vijesti, odnosno javili su im da je njihova kandidatura ponovno prihvaćena te da će se natjecanje održati krajem ožujka ove godine.

- Oglas -

– Tada smo krenuli s ozbiljnim pripremama. Ribiči Ribičkog kluba Sutla Klanjec, ronioci Zarona, komunalni pogon iz Klanjca i eko udruga zajedničkim su snagama očistili taj dio staze i pripremili smo stazu za održavanje samog natjecanja. Za tu je potrebu Sutla poribljena i s 500 kilograma pastrve – dodaje tadašnji predsjednik ribolovnog društva, kao i zahvalu na podršci sadašnjem predsjedniku Igoru Malusu kojem se svi zainteresirani mogu obratiti za sve potrebne informacije.

Prije dva tjedna je na istom mjestu održano i Prvenstvo Hrvatske u ribolovu na pastve, a takmičari su bili izuzetno zadovoljni uvjetima koji su ih dočekali, baš kao i pozicijama te pastrvama koje su dobro grizle.

Za kraj su organizatori svim natjecateljima poželjeli Bistro!, a posjetiteljima dobru zabavu i uživanje u divom prirodnom okruženju.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti