Srijeda, 27. rujna 2023.

Đurđevac s rekordnim proračunom od 18 milijuna eura i brojnim projektima kreće u novu godinu

Pokriveni su svi segmenti razvoja grada, od najmlađih do najstarijih preko socijalno potrebitih do gospodarstva, poručio je đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči

- Advertisement -

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Đurđevca, održanoj u četvrtak, vijećnici su donijeli proračun za 2023. godinu te projekcije za 2024. i 2025. godinu.

Gradonačelnik Hrvoje Janči rekao je kako proračun za 2023. godinu iznosi gotovo 18 milijuna eura, odnosno 135 milijuna kuna.

– Izvorni prihodi su 40 milijuna kuna, 55 milijuna kuna je planiranih europskih sredstava i prijenos viška. Pokriveni su svi segmenti razvoja grada, od najmlađih do najstarijih preko socijalno potrebitih do gospodarstva. Imamo čitav spektar projekata koji pokazuje naše ambicije i planove za razvoj našeg grada. U proračunu se nalazi i dogradnja vrtića, dogradnja osnovne škole s restoranom, kuhinjom, bazenom, a projektira se i glazbena škola i Kampus za sveučilište – rekao je Janči i dodao kako je obrazovni segment potpuno pokriven.

- Advertisement -

– Strukovna škola i Gimnazija razvijaju svoje programe, a iduća godina bit će u znaku završetka projekata iz socijalnog segmenta. Otvorili smo zgradu “Malog princa”, završava se Centar za osobe s invaliditetom, Centar za socijalnu skrb za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a jako je zastupljena i infrastruktura – rekao je Janči.

Naglasio je kako su upravo dobili odluku da su osigurana sredstva za rekonstrukciju trga i na proljeće kreću radovi.

– Prati se i aglomeracija po gradu i prigradskim naseljima, osim vode i kanalizacije radi se i plinska mreža, kolni prilazi, pješačke staze, brzi internet i sve to ne bi bilo moguće bez naših udruga – poručio je gradonačelnik i istaknuo kako se i gospodarstvo na području Đurđevca intenzivno razvija.

– Svi gospodarski subjekti u poduzetničkim zonama su u ciklusu investicija. U novoj poduzetničkoj zoni prvi investitor završava svoju investiciju, na proljeće kreće drugi investitor, a prodana je zemlja i trećem investitoru. Imamo zdravo gospodarstvo i otvarat će se nova radna mjesta – zaključio je gradonačelnik Janči.

Predsjednik đurđevačkog Gradskog vijeća Željko Lacković kazao je kako je ova godina obilježena nizom aktivnosti da u budućnosti cijene energenata ne utječu na kvalitetu, opseg i cijenu usluga koje pruža Grad.

- Advertisement -

– Moramo priznati da je Grad Đurđevac danas kreditno zaduženiji nego što je to bio prije sedam godina, ali ovo je trenutak kada o tome treba progovoriti. Sva naša kreditna zaduženja su pametno korištena u razvoj infrastrukture, jer bez tih sredstava ne bi bilo moguće povlačiti značajna sredstva Europske unije koja čine preko polovice našeg proračuna. Kada za jednu kunu možete dobiti tri i kad su kamate ispod 1 posto onda treba razmišljati o budućnosti, a svi projekti u koje ulažemo su za budućnost – rekao je predsjednik Lacković i dodao kako za sve dobre prijedloge ima prostora i nađu se sredstva, prenose službene internetske stranice gradske uprave.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti