15.7 C
Zagreb
Četvrtak, 4. ožujka 2021.

Evo što vas sve očekuje za Noć muzeja u Koprivnici, Peterancu i Hlebinama

Koprivnički muzej će unatoč globalnoj krizi omogućiti vjernoj publici da sudjeluje, obilazi, ali i virtualno uživa u programima

Preporučujemo

Unatoč globalnoj krizi 16. Noć muzeja održat će se u petak, 29. siječnja, a naglasci ovogodišnjeg programa su važnost muzeja u uvjetima kriza, njihova zadaća i zadaća muzejskih stručnjaka, domišljati načini komunikacije, tehnološka opremljenost i poseban odnos s publikom u kriznim situacijama.

Program koprivničkog muzeja je u potpunosti poprimio karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja i zato će omogućiti vjernoj publici da sudjeluje, obilazi, ali i virtualno uživa u programima.

PROGRAM:

MUZEJ GRADA KOPRIVNICE
Stalni postav, od 18 do 00
Na prvom katu muzeja je stalni postav koji prikazuje stvaranje, razvoj i život koprivničkih građana od kraja 18. stoljeća, sakralnu umjetnost i provincijalne umjetničke domete, potom arheološku i etnografsku baštinu te sudjelovanje u Domovinskom ratu.

U prizemlju će se projekcijom prezentirati akcija ‘Koprivnički kvartovi’, kao novoakviziranu fotografsku baštinu razvoja Koprivnice u 20. stoljeću.

GALERIJA KOPRIVNICA
Darko Markić – Landscapes, od 18 do 00 Rođen u Vukovaru, Markić živi i radi u Koprivnici, a u Galeriji se samostalno predstavlja drugi puta. Svoje nove ‘eksperimente’ započeo je tijekom 2020. godine u trenutku kad je već etabliran kao figurativni slikar. Putem te eksperimentalne faze došao je do 34 krajolika predstavljenih u Galeriji koji su mu omogućili da prikladno i aktualno drži razmak u odnosu na promatrača, ali i u odnosu na temu.

GALERIJA MIJO KOVAČIĆ
Stalni postav, od 18 do 00
Najmlađa galerija u Koprivnici predstavlja radove najstarijeg živućeg slikara hlebinske škole – Mije Kovačića koji se počeo baviti slikanjem na staklu 1953., a prvu je izložbu imao 1954. godine u Koprivnici. Već 1961. godine samostalno izlaže u Galeriji primitivne umjetnosti, a do danas je izlagao na tristotinjak skupnih i stotinjak samostalnih izložbi u brojnim svjetskim galerijama.

GALERIJA IVAN SABOLIĆ
Stalni postav, od 18 do 22
Galerija sa stalnim postavom u zgradi Kapetanije u centru Peteranca čuva originalne skulpture, odljeve i crteže, koje je izradio kipar Ivan Sabolić, rođen u Peterancu.

Na prvom katu zgrade čekaju vas Picasso, Krleža, Podravke, Koritarke i druge skulpture koje je za sobom ostavio veliki kipar.

Ispred Galerije je poprsje pjesnika Frana Galovića i skulptura Zimsko sunce sa Sabolićevom urnom.

GALERIJA NAIVNE UMJETNOSTI
Umjetnost u zajednici, od 18 do 22
Izložba participativnih radova studenata zagrebačke akademije likovnih umjetnosti i danas aktivnih naivnih slikara predstavlja fotografije, video radove, slike, grafike i umjetničke objekte stvorene u okviru projekta Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe Zemlja.

Predstavljeni su radovi nastali u suradnji umjetnika mentora i studenata te film o stvaralaštvu Ivana Večenaja uz 100. obljetnicu rođenja.

MINIJATURE ZA RADOZNALE
Zvučne instalacije u prostoru, od 18 do 00
Edukativne zvučne instalacije koje donose sakrivene priče iz povijesti, zanimljivosti iz svijeta umjetnosti, kulture i svakodnevnog života bit će predstavljene u centru i okolici Koprivnice – Muzej grada Koprivnice, kompleks Gradske tržnice, Zrinski trg, Galerije u Koprivnici, Peterancu i Hlebinama.

Projekt je nastao u partnerstvu s Hrvatskim radijem. Pronađite zvuk i učite s nama!

IVAN VEČENAJ: Z ON KRAJ DRAVE: MALI ČOVJEK VELIKIH IDEJA
Mrežna platforma YouTube, od 18 do 00
Polusatni dokumentarni film o stvaralaštvu Ivana Večenaja temeljen na dostupnim arhivskim materijalima (izjavama autora te novinara, likovnog kritičara Tonka Maroevića) iz obiteljskog vlasništva i suvremenim zapažanjima uz 100. obljetnicu rođenja.

Film dijeli naziv s izložbom održanom 2020. u Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama, a u koprodukciji s tvrtkom Nexus.

Najnovije objave