15.7 C
Zagreb
Četvrtak, 4. ožujka 2021.

Na spomen području Danica obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Prva žrtva holokausta u Koprivnici bio je liječnik dr. Željko Selinger koji je odveden u logor Danicu 25. travnja 1941.

Preporučujemo

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, koji se obilježava 27. siječnja, danas su na Spomen području Danica u Koprivnici položeni vijenci i zapaljene svijeće u znak sjećanja na žrtve.

U ime Grada Koprivnice počast žrtvama odala je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž uz pratnju predsjednika udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Koprivnice Rade Prosenjaka i gradske vijećnice Anice Desnica te u ime Židovske općine Koprivnica predsjednica dr. Sanja Švarc Janjanin.

Na spomen području Danica obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Prva žrtva holokausta u Koprivnici bio je liječnik dr. Željko Selinger koji je odveden u logor Danicu 25.travnja 1941. gdje je bio premlaćen i ranjen te početkom kolovoza otpremljen u Jasenovac gdje je ubijen.

Holokaust za cijelu koprivničku židovsku zajednicu odnosno koprivničku kristalnu noć dogodio se 22/23.srpnja 1941.godine kada je gotovo 350 koprivničkih Židova odvedeno u koncentracijski logor Danicu, a već sutradan vlakom u tek otvoreni logor Jasenovac potom Auschwitz, Loborgrad i ostale.

Međunarodni dan holokausta 27. siječnja obilježava se od 2005. godine odlukom UN, a obilježavanje je pokrenuo njemački predsjednik Roman Herzog 1996.godine u spomen na ulazak Crvene armije u koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau 1945. i oslobođenje preživjelih logoraša.

Najnovije objave