Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Eko-etno muzej s interpretacijskim centrom u Novigradu Podravskom trebao bi biti veliki turistički adut

U Novigradu Podravskom nedavno je održana prezentacija projekta. Općinski načelnik Zdravko Brljek Brčo istaknuo je kako se prezentacija održava radi konzultacije sa stručnom, a pogotovo širom zainteresiranom javnošću

- Oglas -

Općina Novigrad Podravski priprema još jedan veliki projekt, a riječ je o Eko-etno muzeju s interpretacijskim centrom.

U prostorijama dvorane ZKF u sklopu Vatrogasnog doma u Novigradu Podravskom nedavno je održana prezentacija projekta.

Općinski načelnik Zdravko Brljek Brčo istaknuo je kako se prezentacija održava radi konzultacije sa stručnom, a pogotovo širom zainteresiranom javnošću.

- Oglas -

Dodao je da je, nakon prve prezentacije projekta “Izgradnja zgrade za poboljšanje zdravstvene zaštite i socijalne usluge (briga za starije) na području Općine Novigrad Podravski”, ova prezentacija samo još jedna u nizu koja se predviđa. Naime, Općina Novigrad Podravski priprema još neke kapitalne projekte i u narednom razdoblju će oh prezentirati zainteresiranim građanima. Cilj je prije svega transparentnost, ali dobre ideje i sugestije uvijek dobro dođu da se projekt što kvalitetnije realizira.

Vratimo se na projekt Eko-etno muzeja s interpretacijskim centrom. Općina Novigrad Podravski kupila je nekretninu koja se nalazi u širem središtu Novigrada Podravskog, kraj malog parka između Koprivničke ulice i Ulice Braće Radić, a koja se sastoji od stambene zgrade, gospodarskih i pomoćnih zgrada, dvorišta s bunarom ograđenog ogradom od ulične strane i opslužnog zemljišta ograđenog betonskom ogradom.

Općinski načelnik Zdravko Brljek pojasnio je zbog čega se kupila baš ova nekretnina.

– Nekretninu, koja je bila više godina na prodaju, Općina je kupila zato što je stambena zgrada, koju po bivšem vlasniku sada zovemo ‘kuća Šinkovac’, sačuvan i nimalo devastiran primjer tipične arhitekture na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće koja se u neoklasicističkoj maniri pojavljuje prilikom gradnje kod imućnijih seoskih obitelji, a isto se odnosi i na gospodarske i pomoćne zgrade čiji oblik i raspored, zajedno s bunarom, također je tipičan primjer organiziranja seoskog dvorišta naprednijeg gospodarstva u odnosu na mogućnosti i ograničenja zadanog prostora. Takvih kuća ima nekoliko u Novigradu i ostalim našim selima, ali sve su osim Šinkovčeve izgubile prvotni izgled jer ih se u proteklim desetljećima djelomično rušilo i mijenjalo dogradnjama novih prostora kao što su kupaonice, sanitarni dijelovi i slično. Kuća i cijelo seosko dvorište je omeđeno s dvije ulice. S jedne strane je magistrala, a s druge je Ulica Braće Radića, dok se sjeverna strana nastavlja na mali park. Projektom se planira na postojeću zgradu nadovezati novu građevinu koja se smješta na sada neizgrađenom zemljištu u smjeru malog parka, a od strane kojeg se predviđa glavni ulaz u zgradu. Dobra stvar je što je kuća smještena na magistrali čime će postojeće i buduće zdanje biti vidljivo prolaznicima i bolje prezentirano – istaknuo je na prezentaciji projekta načelnik Brljek.

Budući eko-etno muzej u Novigradu Podravskom
Budući eko-etno muzej u Novigradu Podravskom // Izvor fotografije: Općina Novigrad Podravski

Naglašava i izlaganje arhitektice Kristine Štefov i stručnih konzultanata koje je Općina angažirala za provedbu predmetnog projekta, i to arhitekta Antonija Grgića i muzeologa Marijana Špoljara.

- Oglas -

Oni su istaknuli važnost projekta ne samo za Novigrad Podravski, već i šire, za čitavu Podravinu, jer postoji mogućnost da ovaj ekomuzej postane jedna od najvažnijih baštinskih institucija ove regije s obzirom na snažnu tradiciju i dobru zemljopisnu i prometnu poziciju naselja.

Cilj je suvremenim pristupom iskoristiti bogatu kulturnu baštinu Novigrada i snažnih pojedinaca koji su ovdje iznikli (Trnski, Lončarić, Sagner, Marija Puškarić i drugi), a koji imaju kapacitet pobuditi interes nacionalne razine.

Nadalje, cilj je angažirati lokalnu zajednicu koja bi se trebala aktivno uključiti u rad ovog kulturno-društvenog centra te je na tom cilju utemeljen čitav koncept ovog ekomuzeja. Ovaj projekt bi trebao biti kamen temeljac za promišljanje i za pokretanje kulturno-turističke industrije kao velikog još uvijek neiskorištenog potencijala ovog kraja.

– Valja naglasiti i ideju da se, s obzirom na to da je Martin Sagner rođeni Novigradec, preko interpretacijskog centra i koncepta, naročito stare, autohtone seoske kuće i organizacije seoskog dvorišta, kroz priču o Dudekovoj hiži i liku poštenjaka i težaka Dudeka, predstavi životna filozofija ne samo Novigrada Podravskog, nego čitave Podravine i Podravaca – rekao je načelnik Brljek.

Na prezentaciji projekta, među ostalim, bio je i Nikola Cik, direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina koji je podržao realizaciju iznesenog projekta i istaknuo važnost takvih projekta za ruralne sredine čime se privlači pozornost posjetitelja.

Među ostalim, kazao je da u Hrvatskoj imamo nekoliko projekta u sličnom stilu (smjeru) koji su zaštitili imena svojih istaknutih pojedinaca, odnosno mještana i takvi projekti su privukli pozornost javnosti i privlače posjetitelje koji se zaustavljaju na takvim mjestima, a ova priča ide također u jednom takvom smjeru.

– Naša općina, kako je već svima poznato, ima nekoliko povijesnih ličnosti koje potječu iz Novigrada – Ivan Vitez Trnski, Martin Sagner, Komarnički knez Velimir i tako dalje, čiji značaj i životno djelo bi trebalo svakako iskoristiti i ukomponirati u cjelokupnu priču – poručio je načelnik Brljek.

Nakon izlaganja, općinski načelnik je pozvao prisutne da se uključe s dodatnim prijedlozima i komentarima. Nakon što se raspravilo o još nekim zanimljivim detaljima, Brljek se zahvalio svima na dolasku te zaključio prezentaciju, odnosno ove konzultacije s javnošću.

Ekomuzej s interpretacijskim centrom u Novigradu Podravskom

Foto: Općina Novigrad Podravski

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti