Petak, 2. lipnja 2023.

FOTO Medeno je bilo u Đurđevcu: najbolji med ima Marijan Gašparov, Mia Rodman ‘najpčelica’

Manifestacija na Trgu svetog Jurja u Đurđevcu ima edukativni, kulturno-umjetnički, izložbeno-prodajni i turističko-promotivni karakter

Grad Đurđevac, đurđevačka Turistička zajednica i Pčelarska udruga Bagrem uspješno su u subotu organizirali još jedan tradicionalni Medveni den.

Manifestacija na Trgu svetog Jurja u Đurđevcu ima edukativni, kulturno-umjetnički, izložbeno-prodajni i turističko-promotivni karakter.

– Svi znamo kolika je važnost pčela u prirodi, one su važne za oprašivanje, stoga možemo reći da bez njih nema života. Zato hvala pčelarima koji održavaju naše pčele. Konačno su imali jednu dobru i kvalitetnu godinu. Pozivam da podržite naše pčelare, da se oboružate zdravim pčelinjim proizvodima i medom, da podignete svoj imunitet pred zimske dane – rekao je gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči i proglasio 19. đurđevečki Medveden den otvorenim.

Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca
Hrvoje Janči, gradonačelnik Đurđevca // Foto: Robert Rodman

Osim što su posjetitelji mogli uživati u bogatom programu, na štandovima su imali prilike razgledati, kušati i kupiti pčelinje proizvode od 30-ak proizvođača.

Predsjednik Pčelarske udruge Bagrem Mario Rogoz kazao je kako broje preko 90 članova svih dobnih uzrasta i imaju preko 5300 košnica. Osim što sudjeluju na svim manifestacijama u Đurđevcu i regiji, imaju i ogledni pčelinjak u park šumi Borik.

– Zahvaljujem se svim organizatorima i suorganizatorima te svim pčelarima koji su se iznimno potrudili i uredili štandove kako bi svi zajedno proslavili njihov dan – rekao je Rogoz.

Okupljenim pčelarima obratio se i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet koji je pohvalio rad i trud pčelara te vrhunsku kvalitetu meda.

Brojni posjetitelji uživali su i u nastupu Andrije Maronića na cimbalima, kao i u glazbeno-scenskom programu dječjih vrtića iz Đurđevca, Molvi, Novog Virja, Virja i Kalinovca.

Mia Rodman, 'najpčelica' Medvenog dana u Đurđevcu
Mia Rodman, ‘najpčelica’ Medvenog dana u Đurđevcu // Foto: Robert Rodman

Tradicija i ovogodišnjeg Đurđevečkog medvenog dena bio je gastro kutak gdje su posjetitelji mogli uživati u medenom doručku, a za njega su se pobrinuli učenici Strukovne škole Đurđevac. U sklopu Medvenog dena prikazan je i pčelarski pribor te je prezentirano medonosno bilje i drveće.

Nakon kulturno-umjetničkog programa, održana je i će svečana dodjela priznanja i medalja pčelarima, kao i izbor ‘najpčelice’.

Marijan Gašparov zlatni je šamion izložbe meda
Marijan Gašparov zlatni je šamion izložbe meda // Foto: Robert Rodman

Dodijeljeno je 10 srebrnih i 14 zlatnih medalja i zahvalnica za najuspješnije proizvođače meda, a zlatnim šampionom izložbe proglašen je Marijan Gašparov za med od bagrema.

Prvu nagradu za ‘najpčelicu’ dobila je Mia Rodman, drugi je bio Aleks Janković, a treća Sara Janči.

Foto: Robert Rodman

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti