Petak, 29. rujna 2023.

FOTO Održana tradicionalna manifestacija Matkanje u Delovima

Običaj matkanja obilježava se na matkanu ili bijelu nedjelju, odnosno prvu nedjelju poslije Uskrsa, a radi se o običaju razmjenjivanja najljepših pisanica između djevojaka

- Advertisement -

Proteklog je vikenda u organizaciji udruge žena Delovi održana 15. po redu manifestacija Matkanje u Delovima na kojoj se okupilo 17 udruga žena iz cijele Koprivničko-križevačke županije.

Predsjednica udruge žena Delovi Draženka Mihoković prisutne je upoznala s ovim lijepim običajem te pozvala sve članice udruga da se i one matkaju.

Matkanje u Delovima
Foto: Turistička zajednica područja Središnja Podravina

Ovaj lijepi običaj matkanja obilježava se na matkanu ili bijelu nedjelju, odnosno prvu nedjelju poslije Uskrsa, a radi se o običaju razmjenjivanja najljepših pisanica između djevojaka koje postaju matke, kume ili vrlo bliske prijateljice te tim činom ostaju povezane do kraja života.

- Advertisement -

Prikaza samog običaj potaknuo je nekoliko članica udruga da se matkaju uz obećanje da će biti prijateljice do kraja života.

Matkanje u Delovima
Foto: Općina Novigrad Podravski

Nagrada za najljepši aranžman i najoriginalniju pisanicu uručena je Društvu žena Novigrad Podravski, a nagrada za najljepšu pisanicu uručena je udruzi žena Štaglinec.

U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su članovi KUD-a Delovi koji su izveli segmente plesova iz koreografija Podravine, Posavine, Slavonije te po prvi puta plesove Bunjevačkih Hrvata.

Matkanje u Delovima
Foto: Općina Novigrad Podravski

Također, predsjednica udruge žena Vinica Slavica Stančec ovom je prigodom KUD-u Delovi poklonila sliku za 10. obljetnicu uspješnog djelovanja te za nastavak lijepo započete suradnje.

Rad udruge i manifestaciju pohvalio je načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek, a prisustvovali su Nikola Cik, direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina Nikola Cik, ravnateljica Osnovne škole Prof. Blaž Mađer Novigrad Podravski Lidija Peroš te predstavnici lokalnih udruga.

- Advertisement -
Matkanje u Delovima
Foto: Općina Novigrad Podravski

Potrebno je napomenuti kako su članice udruge žena Delovi bile aktivne i uoči Uskrsa. Naime, na Veliki petak su razveselile sve mještane Delova i za njih pripremile kašnjake, karakteristične štrukle s hajdinskom kašom koji se pripremaju za dane posta.

Zdravko Brljek
Foto: Općina Novigrad Podravski

Cijelu fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti