Nedjelja, 29. siječnja 2023.

FOTO Povodom Dana narcisa zažutjeli trgovi u Koprivnici, Križevcima i Virju, podršku kampanji pružio i župan

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke ili Dan narcisa prigoda je da se naglasi važnost redovitih pregleda dojki kako bi se bolest spriječila ili otkrila u ranom stadiju, kada ju je moguće izliječiti

Preporučujemo

Središnji trgovi u Koprivnici i Križevcima u subotu su se zažutjeli povodom Dana narcisa – humanitarne akcije i javnozdravstvene kampanje kojom se želi skrenuti pozornost javnosti na važnost prevencije i borbu protiv raka dojke. Dan narcisa održan je u organizaciji Male lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije i na prostoru Gradske tržnice u Virju.

U Koprivnici je ovu hvalevrijednu akciju organizirala Udruga žena s bolestima dojke Nada, a podržali su je župan Darko Koren i pročelnica upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Maja Blažek te predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić, s obzirom na to da povjerenstvo redovito podržava sve aktivnosti usmjerene očuvanju i promociji zdravlja. Podršku su pružili i predstavnici Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije na čelu s novom predsjednicom Andrejom Lukić-Suknaić te brojni građani koji su se informirali o ovoj važnoj temi.

Župan Koren je poručio kako se obilježavanjem Dana narcisa potiče na aktivniju brigu o vlastitom zdravlju te kako su prevencija i edukacija najbolje oružje u borbi protiv svih malignih bolesti.

Dan narcisa u Koprivnici
Dan narcisa u Koprivnici // Foto: kckzz.hr

Predsjednica Udruge Nada Željka Zetović kazala je kako je Dan narcisa posvećen ženama koje su oboljele od raka dojke, a ovaj cvijet simbolizira nadu u ozdravljenje.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak dojke više nije najčešći zloćudni uzrok smrti kod žena u Hrvatskoj, već se nalazi na trećem mjestu, nakon raka pluća na prvom te kolorektalnog raka na drugom mjestu. To je dijelom rezultat provođenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, ali i sve bolje dijagnostike i liječenja raka dojke. Prema posljednjim objavljenim podacima u Hrvatskoj u 2019. zabilježeno je 2999 slučajeva raka dojke (stopa 143,2/100.000), a u 2020. umrle su 722 žene (stopa 34,7/100.000), priopćeno je iz županijske uprave.

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke ili Dan narcisa prigoda je da se naglasi važnost redovitih pregleda dojki kako bi se bolest spriječila ili otkrila u ranom stadiju, kada ju je moguće izliječiti. Članice udruge građanima su održale edukacije o samopregledu dojki te dijelile edukativne materijale, a sredstva prikupljena prodajom narcisa namijenjena su aktivnostima koje se provode u sklopu borbe protiv raka dojke.

Poruka svim ženama je da se odazovu na Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, koji je nastavljen i u uvjetima pandemije koronavirusa, kao i da redovito obavljaju samopreglede, mamografije i preglede ultrazvukom.

Župan je podržao i akciju koju je na glavnom križevačkom trgu organizirao Klub žena s bolestima dojke Agata Križevci te je članicama uputio riječi podrške.

Foto: kckzz.hr

Dan narcisa u Koprivnici podržao je i župan Darko Koren sa suradnicima Dan narcisa u Koprivnici podržao je i župan Darko Koren sa suradnicima Dan narcisa u Koprivnici podržao je i župan Darko Koren sa suradnicima Dan narcisa u Koprivnici podržao je i župan Darko Koren sa suradnicima Dan narcisa u Križevcima podržao je i župan Darko Koren sa suradnicima

 

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti