Petak, 24. ožujka 2023.

FOTO Velika proslava povodom ‘200 let Gole’, bogat program posvećen povijesti Gole

Općina Gola i udruga Prekodravski zvon uz pomoć Turističke zajednice područja Središnja Podravina organizirali su niz događanja kojima će od listopada do prosinca obilježiti svoju važnu obljetnicu

Preporučujemo

Gola ove godine slavi 200 godina od svojeg postanka. U spomen na 1822. godinu kada je trajno naseljena, ova važna obljetnica za Prekodravlje obilježava se pod nazivom ‘200 let Gole’.

Ratimir Ljubić i Stjepan Milinković
Ratimir Ljubić i Stjepan Milinković // Foto: kckzz.hr

Općina Gola i udruga Prekodravski zvon uz pomoć Turističke zajednice područja Središnja Podravina organizirali su niz događanja kojima će od listopada do prosinca obilježiti ovu svoju važnu obljetnicu.

Manifestaciju je u subotu posjetio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić koji je svečano otvorio natjecanje u starinskim igrama, čestitao veliki jubilej te poželio da se tradicija nastavi i prenese na mlade generacije.

200 let Gole
Foto: kckzz.hr

Načelnik Općine Stjepan Milinković je zahvalio Županiji na podršci te svim mještanima poželio da i dalje čuvaju baštinu i tradiciju svojeg kraja za buduće naraštaje koji ostaju na svom ognjištu.

200 let Gole
Foto: kckzz.hr

Nakon prigodnih riječi prikazane su starinske igre, i to bincanje, kotačanje, gađanje potkovama, vožnja tački, trčanje na tri noge, nošenje lopte čelom, nošenje kockastih bala slame, vođenje lopte metlom, prenošenje jaja na žlici, štafetna igra s drevnim sukačem, skakanje u vreći i potezanje konopa.

U večernjim satima u društvenom domu uprizoren je scenski prikaz doseljenja u Golu. Na slikovit način prikazan je tradicionalni život u Goli iz prošlih stoljeća pa su se tako čuli zvuci seoskog života, domaćih životinja i seoskih zanimanja te mlaci koji su mlatili grah.

200 let Gole
Foto: kckzz.hr

Obilježavanje 200. obljetnice naseljavanja Gole nastavit će se u prosincu kada je priređen niz događanja.

U nedjelja, 11. prosinca, nakon svečane svete mise bit će otkrivena spomen-ploča koju u povodom 200. obljetnice doseljenja u Golu postavljaju Općina Gola i Družba ‘Braća Hrvatskoga Zmaja’, nakon toga održat će se znanstveni skup pod nazivom ‘Prekodravlje u povijesti i sadašnjosti’ na kojem će desetak znanstvenika i stručnjaka iz različitih područja predstaviti svoje spoznaje o Goli i Prekodravlju.

Također, bit će otvorena i likovna izložba umjetnika s područja općine Gola u Galeriji ‘Stara škola’, a 8. i 9. listopada između 10 i 15 sati možete posjetiti aleriju i Etno-kuću ‘Večenaj’.

Foto: kckzz.hr

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti