Četvrtak, 23. svibnja 2024.

[FOTO, VIDEO] Krenula obnova pruge između Kloštra i Pitomače, vlakovi će moći voziti 100 km na sat

Rok završetka radova je 15 mjeseci. Dionica između Pitomače i Kloštra Podravskog povremeno će biti zatvorena za željeznički promet, a za prijevoz putnika bit će organiziran prijevoz autobusima

- Oglas -

Zbog radova na obnovi željezničke pruge između Kloštra Podravskog i Pitomače obustavljen je sav promet za vlakove, a privremeno su zatvoreni i pojedini cestovno-pružni prijelazi.

Radi se o obnovi dionice duge osam i pol kilometara, a ona obuhvaća sanaciju gornjega i donjega pružnog ustroja, rekonstrukciju kolosijeka, skretnica i perona u kolodvoru Kloštar te zamjenu podloge na devet željezničko-cestovnih prijelaza. Po završetku obnove vlakovi će moći voziti brzinom do 100 km/h, dok je dosadašnja ona bila 60 km/h. Projekt obnove vrijedan je 18 milijuna eura. Sami radovi krenuli su prošlu srijedu.

Video zapise možete pogledati OVDJE i OVDJE.

- Oglas -

Istaknuli su to na današnjem uvođenju u radove za medije iz HŽ Infrastruktura kod pružnog prijelaza u Kloštru Podravskom prema Dinjevcu, gdje su pristigli i ministar obrane Ivan Anušić uz župana Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

O samim radovima više je rekao predsjednik uprave HŽ Infrastruktura Ivan Kršić, istaknuvši kako se radi o nastavku projekta cjelovite obnove pruge, nakon što je prije tri godine obnovljena dionica pruge između Pitomače i Virovitice.

– Prošli smo mjesec raspisali natječaj za nastavak obnove pruge prema Varaždinu i Čakovcu, ovih dana pripremamo natječaj za dionicu pruge od Bjelovara do Svetog Ivana Žabna. Sve je to dio cjelovite rekonstrukcije lokalnih i regionalnih pruga, dok sredstva osigurava Vlada Republike Hrvatske – rekao je Kršić.

– Kao što vidite, pruga koja spaja istok i zapad, tj. istok i sjever Hrvatske je u rekonstrukciji, a 900 milijuna eura kredita koji je hrvatska Vlada podigla kako bi se ovaj projekt napravio dovoljno govori koliko je veliki ovaj projekt. Vrlo je bitan za Podravinu kao i za Slavoniju i Baranja, a realizacija će na kraju krajeva omogućiti spoj i brzu komunikaciju istoka sa Zagrebom i naravno sa zapadnom Europom – rekao je ministar obrane Ivan Anušić, ujedno i nositelj HDZ-ove liste na predstojećim parlamentarnim izborima u IV. Izbornoj jedinici.

O boljoj budućoj povezanosti Virovitičko-podravske sa Koprivničko-križevačkom županijom više je rekao i virovitičko-podravski župan Igor Andrović:

- Oglas -

– Otprilike 50 posto radova je na području naše županije, a druga polovica u susjednoj nam Koprivničko-križevačkoj. Drago nam je da se usporedno s ovom investicijom raspisuje natječaj za radove skroz do Čakovca, dakle novih 90 kilometara. Isto tako, ovo je dionica buduće rekonstrukcije pruge Varaždin – Dalj, tako da veseli što smo danas imali prilike čuti da i s istoka kreće rekonstrukcija pruge Osijek – Koška, tako da će i žitelji Virovitičko-podravske županije moći brže putovati i u Osijek, ali i Varaždin i Zagreb, pogotovo zbog naših studenata koji studiraju i u Zagrebu, Osijeku pa i u Koprivnici – rekao je Andrović, nadodavši kako županija subvencionira prijevoz Hrvatskim željeznicama studentima da imaju besplatan prijevoz vlakom.

– Koprivničko-križevačka županija je u prometnom smislu jedno veliko gradilište, kao što znate, gradi se drugi kolosijek Križevci – mađarska granica, isto tako i nastavak brze ceste do Vojakovačkog Kloštra. Tako i ova rekonstrukcija je jako bitna, ne samo zbog prijevoza tereta i robe, već i putnički prijevoz, koji nam je jako bitan. Isto tako jača se mobilnost putnika, naime naša županija je među prvima koja je potpisala ugovor o integriranom autobusnom prijevozu, imamo autobusne linije za putnike sa subvencijama, ali isto tako znamo koliko je važno da i u željezničkom prometu imaju što dostupniju mobilnost – istaknuo je zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

Spomenimo kako je rok završetka radova 15 mjeseci. Za vrijeme radova dionica između Pitomače i Kloštra Podravskog povremeno će biti zatvorena za željeznički promet, a za prijevoz putnika bit će organiziran prijevoz autobusima.

FOTO: Krešo Puklavec

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti