Četvrtak, 20. lipnja 2024.

FOTO-VIDEO S najmlađima krenula deveta po redu Virovska prkačijada: u pripremi kolača natječe se po devet vrtića i škola

Devet godina – devet vrtića. Nadamo se da će iduće godine taj broj biti i veći, tako da nam na desetu godinu dođe i deset vrtića, istaknuo je načelnik Općine Virje Perok

- Oglas -

Virje je ovog vikenda ‘slatki centar svijeta’, kako mu tepaju gostujući kuhari i majstori slastica koji su danas, u petak, pristigli u Podravinu, točnije na devetu po redu Prkačijadu, festival malih tradicijskih kolača – prkača.

Program je službeno krenuo s najmlađima, u jutarnjim satima u dječjem vrtiću Zrno, gdje se u pripremi kolača natječu polaznici devet vrtića uz pomoć njihovih teta i ravnateljica.

Mala virovska prkačijada
Mala virovska prkačijada // Foto: Krešo Puklavec

– Po prvi puta ove godine izašli smo i van granica naše županije, u pripremi prkača su nam se pridružili i iz Bjelovara – rekla je u svom pozdravnom govoru ravnateljica dječjeg vrtića Zrno Virje Maja Šobak.

- Oglas -

Nakon ravnateljice, okupljenima se obratio i Dražen Đurišević, poznati kuhar i predsjednik Stručno-organizacijskog povjerenstva, koji je istaknuo kako u ovakvom natjecanju nije važno pobijediti, koliko poticati tradiciju od malih nogu. S njime se složio i načelnik općine Mirko Perok.

– Devet godina – devet vrtića. Nadamo se da će iduće godine taj broj biti i veći, tako da nam na desetu godinu dođe i deset vrtića – istaknuo je načelnik Perok, poželivši svim sudionicima sreću, kao i dobru zabavu.

Mala virovska prkačijada
Foto: Krešo Puklavec

Pokraj pripreme kolača, prezentirani su i gotovi kolači pripremljeni kod kuće, koji su se mogli na mjestu i kušati.

U znaku broja devet je i školsko natjecanje u pripremi prkača, gdje se u Maloj virovskoj prkačijadi u maloj sportskoj dvorani Osnovne škole prof. Franjo Viktor Šignjar u Virju natječe također devet osnovnoškolskih ekipa iz područja središnje Podravine.

Mala virovska prkačijada
Foto: Krešo Puklavec

– Ako ne krećemo od najmlađih, od vrtića i škole, onda nema smisla ni pečenje kolača od svih vrsnih majstora koji su nam danas došli ovdje. Nastavljamo tu tradiciju još od vrtića, školaraca i nas odraslih školnika, hvala vam što ste nam došli u takvom broju i što uvijek dobro surađujemo – rekla je u svom pozdravnom govoru ravnateljica Osnovne škole Franjo Viktor Šignjar iz Virja Marica Cik Adaković.

- Oglas -

Natjecanje je službeno otvorio zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

– Prvenstveno želim svima da se zabavite i družite, svi ste vi pobjednici čim ste danas ovdje, no oni zaista najbolji bit će i prigodno nagrađeni – zaključio je Ljubić.

Mala virovska prkačijada
Foto: Krešo Puklavec

Danas, u petak, je na rasporedu i Slatki cooking show s početkom u 11.30 sati, dok će u večernjim satima pod šatorom na Trgu Stjepana Radića biti održan Cooking show velikih majstora kuhinje, gdje će učenici ugostiteljskih škola pripremati talijanske tjestenine, i to pod mentorstvom majstora kuhara iz Italije, Andreom Basilicom i Lucom Gioiellom. Specijaliteti će se moći i degustirati.

U isto vrijeme bit će i Edukativna slatka radionica uz mentorstvo Dragice Lukin, majstorice slastičarstva i međunarodne sutkinje. Od 21 sat nastupaju Tamburaši podravske krvi i zabavljaju sve prisutne.

Detaljan program Virovske prkačijade koja traje do nedjelje navečer možete pogledati OVDJE.

FOTO-VIDEO: Krešo Puklavec

Jeste li spremni za Virovsku prkačijadu, najslađu manifestaciju na svijetu?

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti