Srijeda, 21. veljače 2024.

HNS: Koprivnica, što se čeka s građanskim odgojem?

- Oglas -

Hrvatska narodna stranka Koprivničko-križevačke županije oglasila se u povodu uvođenja građanskog odgoja u škole.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

”Građanski uređeno društvo je ono u kojem se svi njegovi članovi potiču na proaktivno djelovanje, traženje informacija, preuzimanje inicijativa i participiranje u životu zajednice – takvo društvo želimo graditi i u našem gradu, u našoj Koprivnici.

- Oglas -

Grad Rijeka je pionir uvođenja građanskog odgoja u Hrvatskoj koji se kao izvannastavna aktivnost provodi u višim razredima osnovnih škola od školske godine 2016./2017.. U riječke osnovne škole je uveden kako bi promicao nenasilje, toleranciju i solidarnost te kod učenika razvijao ljudske vrijednosti koje se temelje na prihvaćanju i uključivanju različitosti te poštovanju ljudskih prava, kao i na razumijevanju života u građanskom društvu – sve su to vrijednosti koje smatramo važnima i želimo da se kroz odgoj i obrazovanje trajno usade i našoj djeci.

Za navedeni program Grad Rijeka izradio je i priručnike i ostale materijale koje besplatno ustupa svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave koje za tim iskažu interes i odluče provoditi program. Vrijednost riječkog modela Građanskog odgoja i obrazovanja do danas je prepoznalo i implementiralo 14 gradova i jedna županija te jedna škola, a svijetli riječki primjer u našoj Županiji prate i Križevci – naime, krajem prošle godine sklopljen je Sporazum temeljem kojeg Grad Rijeka Gradu Križevcima besplatno ustupa materijale potrebne za provedbu Građanskog i obrazovanja po riječkom modelu.

Odgovarajući na prošlotjednoj sjednici na pitanje HNS-ovog gradskog vijećnika Gorana Pakasina hoće li se i kada u koprivničke škole uvoditi Građanski odgoj i obrazovanje gradonačelnik Mišel Jakšić je istaknuo kako ovo nije njegovo područje niti struka te da će se prijedlog staviti ravnateljima na dnevni red. S obzirom da je prema shvaćanju nas u županijskom HNS-u informirano, aktivno, odgovorno i participativno građanstvo od presudne važnosti za svaku zajednicu, predlažemo da se u donošenje ove krucijalne odluke uključe i roditelji putem anketnog upitnika kako bi se izjasnili žele li da njihova djeca pohađaju Građanski odgoj.

Smatramo da je nužno implementirati i u koprivničke osnovne škole poznavanje načina na koje funkcionira građanski uređeno društvo u kojem se svi njegovi članovi potiču na proaktivno djelovanje, i to ne kao međupredmetnu temu, a ključno je shvaćanje pojedinca kao bitnog člana zajednice. Upravo to je ono što želimo za našu djecu – da osvijeste da su upravo oni ti u kojima je snaga naše zajednice, snaga našeg grada, snaga naše Koprivnice”, stoji u priopćenju kojeg je potpisala Andreja Horvat Friščić, glasnogovornica Županijskog odbora HNS-a.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti