Subota, 1. travnja 2023.

Plenković: ‘Želja je Vlade da na snažan i sveobuhvatan način nastavi pomagati građanima i gospodarstvu’

Glavna nam je zadaća da svi skupa kao društvo ovu krizu prođemo zajedno i to tako da svi ostanu na nogama, poručio je premijer

Preporučujemo

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je u ponedjeljak na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća, na kojoj je socijalnim partnerima, poslodavcima i sindikatima, predstavljen paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena.

Tri cilja paketa mjera

“Uz visoki stupanj povjerenja i dijaloga socijalnih partnera, kazao je premijer, Vlada je odlučila najprije s njima podijeliti konture ovoga paketa da bi dobila povratnu informaciju je li s predloženim paketom uspjela pogoditi u srž onoga što je u ovom trenutnu potrebno učiniti kako bi se očuvala socijalna kohezija, što je prvi zadatak Vlade“, rekao je premijer.

Ovaj paket mjera, istaknuo je premijer Plenković, ima tri temeljna cilja. Prvi je ublažavanje rasta cijena energije, drugi zaštita od inflacije, a treći posebne potpore i poticaji.

Reguliranje cijene energenata

“Nastavit ćemo s reguliranjem cijene plina na godišnjoj razini. Naši građani s te strane mogu biti mirni jer će plaćati priuštivu cijenu plina, upravo onakvu kakvu smo regulirali u proteklom razdoblju”, najavio je.

Što se tiče cijena struje, ona će se regulirati šest mjeseci, od 1. travnja do 30. rujna, prema istim uvjetima kao i do sada, s tim da se količina potrošnje računa od nule s 1. travnja.

Dodao je da će Vlada nastaviti pratiti cijene plina i struje na globalnom tržištu i ponovno staviti ove točke na dnevni red u rujnu, a nastavlja se i s reguliranjem cijene naftnih derivata.

Premijer Plenković najavio je i da se nastavlja s potporama onima kojima su najpotrebnije – socijalno ugroženima, umirovljenicima koji primaju mirovinu do 610 eura, korisnicima dječjeg doplatka, nezaposlenima, hrvatskim braniteljima te građanima koji su pogođeni posljedicama potresa.

Također, nastavlja se s potporama hrvatskim ribarima i nizu drugih djelatnosti u poljoprivrednom sektoru.

Niz sredstava predviđa se za ulaganja u energetsku učinkovitost, čime će se dati i dugoročniji pogled od samog rješavanja krize.

“Cijeli paket, koji je naišao na potporu svih, ima ukupnu vrijednost od oko 1,7 milijardi eura”, rekao je premijer Plenković istaknuvši da je Vlada odlučila djelovati onako kako je djelovala do sada – konzistentno, čvrsto i sveobuhvatno.

“Glavna nam je zadaća da svi skupa kao društvo ovu krizu prođemo zajedno i to tako da svi ostanu na nogama”, poručio je.

Puna podrška paketu mjera socijalnih partnera i parlamentarne većine

Premijer je paket predstavio predstavnicima parlamentarne većine te predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Hrvatske zajednice općina i Udruge gradova, koji su paket pozdravili i dali mu punu podršku.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić istaknuo je da Vlada nastavlja i ovim paketom mjera sa zaštitom umirovljenika, nezaposlenih, korisnika naknada za ugroženog kupca energenata.

Kazao je kako bi bilo važno da čelnici županija, gradova i općina plastično kažu podatke koliki bi im bili rashodi samo za javnu rasvjetu, kako bi svi shvatili što znači ovakvo snažno subvencioniranje po cijeni od 62 eura.

Tu su, dodao je, uključeni i svi vrtići, škole, bolnice, fakulteti, kazališta, muzeji, nevladine udruge, vjerske organizacije.

Povećan iznos za dječji doplatak

Kada je riječ o zamrzavanju cijena određenih proizvoda, kazao je da će tu biti malih modifikacija, a odluka će se donijeti u četvrtak.

Govoreći o dječjem doplatku, premijer je kazao da je za 128.000 obitelji, odnosno 230.000 djece, iznos novčane naknade povećan u odnosu na zadnji put.

Tako je za jedno dijete predviđeno 45 eura, za dvoje 70 eura, za troje 100 eura, za četvero 130 eura te za petero i više djece 160 eura.

“To će se isplatiti u travnju, a ukupna vrijednost ove mjere je 9 milijuna eura”, dodao je.

Vlada intervenira, poručio je premijer Plenković govoreći o borbi protiv inflacije, s jednim jedinim ciljem, a to je da država čini poteze koji su dobri i korisni za sve.

Vlada krizno intervenira već pune tri godine, ali svi akteri trebaju dati svoj doprinos

Naglasio je da je Vlada u stanju kriznog interveniranja sada već pune tri godine, od covid krize, podsjetivši da je za plaće 800.000 radnika u privatnom sektoru i ostanak na nogama 130.000 hrvatskih poduzeća tada isplaćeno 1,6 milijardi eura.

Članstvo u eurozoni ojačalo je hrvatsku međunarodnu ekonomsku i financijsku reputaciju, kao i investicijski kreditni rejting po sve tri međunarodne kreditne agencije.

Dodao je i da Hrvatska bilježi najveći broj zaposlenih uopće od svoje samostalnosti, kao i najmanji broj nezaposlenih – danas je više zaposlenih nego 1991., a gotovo 750.000 manje stanovnika.

“Mi smo u stanju nositi se sa svim izazovima i pomoći onima koji trebaju”, poručio je premijer Plenković naglasivši snagu hrvatske države danas i njen međunarodni položaj, investicijski kreditni rejting, najveću zaposlenost i najmanju nezaposlenost ikada, ogromna sredstvima koja ima na raspolaganju na europskoj razini, gospodarski rast od 6,3 posto i snažan doprinos privatnog sektora.

Istaknuo je da i unatoč najvećoj krizi s tektonskim poremećajima i u sigurnosnom, i u obrambenom, i u ekonomskom, i u financijskom, i u socijalnom smislu te inflatornim pritiscima, hrvatsko društvo, hrvatski radnik, hrvatski gospodarstvenik ide naprijed.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti