Petak, 24. rujna 2021.

Hoće li stari dravski most zaživjeti u novom ruhu?

Što se tiče projekta Muzeja na rijeci Dravi, arhitektonsko rješenje dao je Antonio Grgić, a muzeološku koncepciju Marijan Špoljar

Preporučujemo

U četvrtak, 22. listopada, župan Koprivničko-križevačke županije, Darko Koren održao je sastanak na temu očuvanja starog željezničkog mosta na Dravi s Antonijem Grgićem i Marijanom Špoljarom, koji su ujedno predstavili projekt Muzeja rijeke Drave koji je zamišljen na tom mostu.

Uz župana, sastanku su prisustvovali i ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić, ravnateljica Javne ustanove za upravljanjem zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije Željka Kolar, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac te pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić.

Župan je naglasio kako Županija daje podršku očuvanju starog mosta, koji će ostati neiskorišten u mreži prometne infrastrukture nakon što se izgradi novi most. Osim što bi očuvanje starog mosta pojeftinilo investiciju, važno je s aspekta korištenja turističkih i kulturnih potencijala, odnosno stvaranja dodane vrijednosti i komercijalnih atrakcija koje bi privukle velik dio posjetitelja s hrvatske i mađarske strane, ali i šire.

Što se tiče projekta Muzeja na rijeci Dravi, arhitektonsko rješenje dao je Antonio Grgić, a muzeološku koncepciju Marijan Špoljar.

“Osnovna ideja projekta je da se sačuva postojeći most te da se njegova struktura iskoristi kao nosiva konstrukcija za izgradnju novog muzeja-mosta, u muzeološkom i arhitektonskom smislu jedinstvenog objekta na svijetu. Na taj bi se način sačuvao sam most kao spomenik materijalne kulture ovog kraja, ali u isto vrijeme bi se iskoristila njegova konstrukcija za izgradnju novog muzejskog objekta”, istaknuli su Antonio Grgić i Marijan Špoljar.

Projektu se pristupa na interdisciplinaran način budući da muzej nije zamišljen klasičan, statičan objekt već u sebi sažima interpretacijski centar, kulturne, turističke i rekreativne sadržaje te očuvanje prirode.

Župan je pohvalio ovakvu inicijativu te su se sudionici sastanka složili glede velikog utjecaja rijeke Drave, koja teče kroz pet europskih zemalja i okuplja oko svog toka oko milijun ljudi.

Glede financijske podrške projektu revitalizacije mosta i korištenja europskih sredstava uključila se ravnateljica Birčić koja je spomenula sličan projekt mosta u Kotoribi koji je proglašen nacionalnim strateškim projektom te je napomenula kako bi se i s ovom inicijativom trebalo krenuti u istom smjeru.

– Jedan od ključnih koraka je pronalazak partnera s mađarske strane, za što će zasigurno postojati interes te sudjelovanje u teritorijalnom programu Hrvatska-Mađarska za povlačenje EU sredstava – istaknuli su županijske uprave.

Na kraju konstruktivnog sastanka, župan je zaključio kako će se, kao prvi korak, napraviti zajedničko pismo iskaza interesa za očuvanjem mosta prema svim relevantnim dionicima: Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, HŽ infrastrukturi, Hrvatskim vodama te Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Najnovije objave