Ponedjeljak, 5. prosinca 2022.

IRONMAN Koprivničanac Vladimir Šoštarić u Italiji završio najzahtjevniju utrku na svijetu: ‘Zakasnio sam dvije minute, sad moram opet doći!’

Natjecatelji na Ironmanu prvo plivaju 3800 metara, potom voze bicikl 180 kilometara, da bi na kraju trčali maraton, odnosno 42,2 kilometra

Preporučujemo

Koprivničanac Vladimir Šoštarić u nedjelju je u Italiji uspješno sudjelovao na Ironmanu, najzahtjevnijoj utrci na svijetu!

Natjecanje u dugotrajnom plivanju, vožnji bicikla i trčanju održano je u Cerviji kod Ravenne, a uvod je bio veoma dramatičan.

Čak je i samo održavanje Ironmana bilo upitno s obzirom na nepredviđene okolnosti, pa je utrka premještena na nedjelju.

– Završio sam utrku, uz sve peripetije koje su se zbivale zbog velikog nevremena u kojem je u poplavama bilo i poginulih ljudi. Problem je bio u tome što je za nedjelju od ranije bilo predviđeno održavanje polu-Ironmana – ispričao nam je Vladimir.

Vladimir Šoštarić
Vladimir Šoštarić na Ironmanu // Foto: Privatna arhiva

To je stvorilo popriličan organizacijski problem.

– Pet tisuća plivača u vodi, pet tisuća bicikala na cesti i trkača po gradu, tako da je na pojedinim dijelovima bio kaos…

Plasman na ovakvom natjecanju nije u prvom planu, osim profesionalcima, jer je utrka ionako maksimalno zahtjevna da bi je se uopće završilo.

– Tu čovjek zapravo ide protiv sebe. Meni je to bio prvi Ironman i stavio sam si cilj završiti ga ispod 10 sati, što je za jednog amatera koji sudjeluje prvi puta prilično optimističan cilj. Na kraju sam stigao za 10 sati i dvije minute.

Vladimir Šoštarić
Vladimir u dobrom raspoloženju // Foto: Privatna arhiva

Natjecatelji na Ironmanu prvo plivaju 3800 metara, potom voze bicikl 180 kilometara, da bi na kraju trčali maraton, odnosno 42,2 kilometra.

– Bilo bi puno slađe da sam bio te dvije minute brži, ali sam zadovoljan s obzirom na sve što se događalo – rekao je 32-godišnji Šoštarić.

Naravno, ne može se na Ironmana doći bez ozbiljnih priprema.

– Pripremao sam se 10 mjeseci, a radi se po ciklusima i fazama, nije stalno isto. U udarnim tjednima imao sam nekih 18 do 20 sati treninga tjedno.

Vladimir Šoštarić
Vladimir Šoštarić je završio najtežu utrku na svijetu // Foto: Privatna arhiva

Kad smo ga pitali što mu osobno znači što je postao ‘Ironman’, odgovorio je:

– Znači da moram opet ići da ga završim ispod 10 sati – nasmijao se Vladimir.

Gotovo svakog vikenda održavaju se ovakva natjecanja, kaže kako ima i fanatika koji odrade 50 Ironmana u 50 dana.

– Ne znam zašto bi se itko u to upuštao, ali dobro, o tom potom. Vjerujem da ću sljedeće godine svakako naći još jednu utrku Ironmana na kojoj ću nastupiti, ali trenutno mi je u prvom planu oporavak. Ne razmišljam još o tome što će biti sljedeće godine.

Vladimir Šoštarić
Vladimir Šoštarić nakon Ironmana // Foto: Privatna arhiva

Vladimir Šoštarić je koprivničkoj sportskoj javnosti poznat kao bivši uspješni natjecatelj i trener Ronilačkog kluba Šoderica, no u životu su mu se pojavili drugi prioriteti.

– Radim u Norveškoj, tako da sam tri tjedna tamo na brodu, a tri tjedna kod kuće u Koprivnici. To nažalost nije bilo kompatibilno s ronilačkim klubom, tako da to ostavljam za penziju jednog dana, nadam se. Ironman, odnosno triatlon općenito, mi je bilo nekako logično, jer čovjek mora nešto raditi, mora se držati u formi.

Vladimir Šoštarić
Utrka je bila iznimno zahtjevna // Foto: Privatna arhiva

I za to si je zadao iznimno ambiciozan cilj. No, oni koji ga poznaju, znaju da je jednostavno takav. Otkrio je i neke zanimljive detalje iz samih priprema.

– Teretana sama po sebi mi je postala malo bez veze, bez nekog cilja i svrhe, pa sam pronašao ovo, gdje sam mogao imati konkretniji cilj i prema tome raditi. Srećom, mogao sam čak i na poslu, imao sam bicikl u kabini i traku za trčanje na brodu, pa se to nekako spojilo. Čak i plivanje u moru, makar je na 12 stupnjeva voda bila malo prehladna, ali ajde, stisnulo se i to. I eto, tako je prošlo tih godinu dana – zaključio je Vladimir Šoštarić.

Vladimir Šoštarić
Vladimir Šoštarić planira još jednom sudjelovati na Ironmanu // Foto: Privatna arhiva
- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti