6.1 C
Zagreb
Subota, 27. veljače 2021.

Jakšić o kompostištu u Herešinu: ‘Svjestan sam da je zbrinjavanje otpada nepopularna tema’

Vrijednost projekta je 14,3 milijuna kuna, od čega je devet milijuna kuna prihvatljivih troškova, a od toga 50 posto od strane Fonda i Ministarstva zaštite okoliša i energetike, odnosno Europske unije

Preporučujemo

Na sjednici koprivničkog Gradskog vijeća vijećnik Dragutin Jeđud postavio je pitanje vezano uz projekt rekonstrukcije kompostišta u Marovskoj ulici u Herešinu.

Gradonačelnik Mišel Jakšić je istaknuo kako je svjestan da je svaka tema koja se odnosi na zbrinjavanje otpada nepopularna.

Napomenuo je da je Koprivnica, prema neslužbenim podacima, trenutačno na 57 posto razvrstavanja otpada, s tim rezultatom je treći grad u Hrvatskoj po razvrstavanju otpada.

– Vlada je u plan za gospodarenje otpadom stavila cilj da do 2030. godine budemo na 60 posto razvrstavanja otpada. Koprivnica je danas u 2021. godini samo tri posto od zadanog cilja – istaknuo je gradonačelnik Jakšić.

Mišel Jakšić // Foto: Luka Krušec / LuMedia
Mišel Jakšić // Foto: Luka Krušec / LuMedia

Komunalac trenutačno provodi niz projekata sufinanciranih sredstvima Europske unije, a među njima je i projekt rekonstrukcije kompostišta, istaknuto je na službenim internetskim stranicama Grada Koprivnice.

Jakšić je napomenuo kako je svjestan da mještane Herešina muči promet kamionima te je istaknuo kako je u pripremi realizacija projekta izrade obilazne prometnice za prometovanje kamionima.

Projekt rekonstrukcije kompostišta započeo je 4. studenog 2019. godine, a završava 4. siječnja 2022. godine. Uključuje izgradnju dvije hale na postojećoj kompostani na površini od 4017 metara četvornih, koje će služiti za zaprimanje, obradu i predobradu biootpada te proizvodnju komposta. U jednoj će hali biti laboratorij za praćenje procesa kompostiranja tako da će se u svakom procesu dobiti kvalitetan kompost. Bit će ugrađene dvije sabirne jame za tehničke vode, po jedna u svakoj hali, a napravit će se i recirkulacija vode za daljnje zalijevanje.

Uz dvije hale sagradit će se i natkriveni dio gdje će se skladištiti gotov kompost, nova pakirnica za vreće od 10 do 50 kilograma, a nabavit će se i novo sito za prosijavanje, drobilica za usitnjavanje, novi utovarivač za manipulaciju biorazgradivim otpadom te napraviti još jedna praonica za vozila.

Kapaciteta postrojenja je 9000 tona biootpada godišnje. Cilj projekta je smanjiti količinu otpada koji se odlaže na odlagalište te povećati iskorištavanje biootpada kompostiranjem, što su ciljevi zacrtani na lokalnom, nacionalnom i europskom nivou, pojašnjavaju iz gradske uprave.

Vrijednost projekta je 14,3 milijuna kuna, od čega je devet milijuna kuna prihvatljivih troškova, a od toga 50 posto od strane Fonda i Ministarstva zaštite okoliša i energetike, odnosno Europske unije.

Projektno područje je dio jedinica jedinica lokalne samouprave Koprivničko-križevačke županije i grad Samobor.

Izvođač radova je tvrtka Tehnix koja je već započela s prvim konkretnim radovima na lokaciji, a ugovoreni datum završetka radova je 27. kolovoz 2021.

Najnovije objave