Četvrtak, 22. veljače 2024.

Kardinal Bozanić za Uskrs pozvao vjernike da budu zajednica u kućnim crkvama

Istaknuo je kako su svi vjernici, posebno u vrijeme kušnje i nevolja, pozvani da s novim poletom usprave pogled prema nebu i mole pomoć za domovinu i cijelo čovječanstvo

- Oglas -

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić održao je u nedjelju svečanu uskrsnu misu u crkvi Tijela Kristova, koja je zbog protuepidemijskih mjera bila prazna, pa je uz prijenos elektroničkih medija pozvao vjernike da budu zajednica vjernika u kućnim crkvama.

Uskrs je obilježen i zaustavljen smrtonosnim virusom ali nije uvjetovao našu vjeru u nadu i u Isusa, poručio je nadbiskup Bozanić i podsjetio da je Uskrs temelj kršćanske vjere koja “stoji i pada” s Kristovim uskrsnućem od mrtvih.

U uvodnom dijelu mise svim je vjernicima čestitao najveću kršćansku svetkovinu Uskrs, izrazivši razumijevanje za osjećaje vjernika što ne mogu biti u crkvama, pa ih je pozvao da prihvate tu kušnju, kojoj možda i ne vide sve razloge, u vjeri u uskrslog Krista.

- Oglas -

Uskrs je prodor u život koji nije podložan smrti, nego je iznad smrti

Tijekom propovijedi, održanoj u pratnji tri svećenika i uz nazočnost pet članova Zbora HRT-a i dva vjernika, Bozanić se pozvao na tumačenje pape Benedikta XVI., prema kojem je Uskrs prodor u život koji više nije podložan zakonima smrti, nego je iznad smrti.

“Uskrsnuće otvara novu dimenziju ljudskog postojanja te nije pojedinačan događaj, nego je doseglo mogućnost ljudskog postojanja”, kazao je kardinal.

Istaknuo je kako su svi vjernici, posebno u vrijeme kušnje i nevolja, pozvani da s novim poletom usprave pogled prema nebu i mole pomoć za domovinu i cijelo čovječanstvo.

Bozanić je posebno molio za vjernike u Zagrebu i okolici, koje je pogodio razorni potres, da dobiju snagu za duhovnu i materijalnu obnovu.

- Oglas -

Na kraju mise obavio je tradicionalni blagoslov hrane.

Svečane mise svuda po Hrvatskoj bez vjernika

I drugdje u Hrvatskoj svečane mise predvodili su nadbiskupi i biskupi, a vjernici su liturgijske obrede pratili preko prijenosa na televizijskim i radio postajama te društvenim mrežama. Agencije javljaju da su crkve zatvorena širom svijeta, a to se dogodilo prvi puta u više od sto godina i Bazilici Svetog Groba u Jeruzalemu.

Hrvatski biskupi uputili su u utorak zajedničku uskrsnu poruku vjernicima, koja je slijedila odluku o otkazivanju svih misa, podjela sakramenata i većine stvari koje se odnose na crkveni život.

Rečeno je kako je to jedna od najtežih odluka hrvatskih biskupa, “proizašla iz osjećaja suodgovornosti za život vjernika i svih građana te poštujući kompetencije i ovlasti stručnjaka i građanskih vlasti”.

Zagrebačka nadbiskupija je najprije 11. ožujka pozvala svećenike i vjernike da se zbog širenja koronavirusa suzdrže od dolaska na liturgijska slavlja i skupove ako imaju simptome respiratornih infekcija, te je savjetovala da se u škropionicama ne čuva i u njih ne ulijeva blagoslovljena voda.

Potom je, 19. ožujka, Hrvatska biskupska konferencija objavila privremene mjere kojima se sve mise, pučke pobožnosti, župna slavlja i svi sastanci otkazuju do daljnjega u zatvorenim prostorima i na otvorenom, a vjernici se pozivaju na ustrajnu molitvu i solidarnost.

“Vjernicima teško padaju mjere donesene protiv pandemije, ali sve i da se nisu odnosile na vjerska okupljanja mi bismo ih zbog vjere i ljubavi prema bližnjemu trebali sami sebi nametnuti”, izjavio je dubrovački biskup Mate Uzinić odgovarajući na pitanja Hine o posljedicama tih mjera na duhovni život vjernika.

Zabilježeni su i primjeri nepoštivanja te odluke. Osječko-baranjska policija objavila je da je za Cvjetnicu služena misa u crkvi u Čepinu kod Osijeka, kao i u splitskom predgrađu Sirobuja.

Župnik iz Sirobuja Josip Delaš izjavio je kako je on pozvao vjernike da dođu na misu za blagdan Cvjetnice, jer smatra da i u crkvi ljudi mogu biti raspoređeni na udaljenosti od dva metra kako to propisuju mjere nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Dva dana potom Splitsko-makarska nadbiskupija ispričala se onima koje je župnik “vrijeđao“, te je pozvala vjernike da slijede zakone i upute, a ne “njegovu samovolju“.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti