Ponedjeljak, 17. siječnja 2022.

Klinci u đurđevačkoj Ljetnoj školi robotike naučili programirati i dizajnirati robote

Cilj škole je bio da djeca usvoje znanje iz područja programiranja i robotike uz opuštenu atmosferu te da se tako pripreme za budućnosti

Preporučujemo

Unatoč specifičnim okolnostima i posebnim epidemiološkim mjerama ove je godine Ljetnu školu programiranja i robotike u Đurđevcu pohađalo oko 60 učenika koji su je uspješno završili, a svoje projekte koji su nastali na nastavi prezentirali su u svojim grupama.

Ljetnu školu organizirao je Alternativni autonomni klub kulture (AK46) iz Đurđevca i to već petu godinu zaredom, a u školu su bila upisana djeca od predškolskog uzrasta pa sve do završenog 4. razreda srednje škole.

Profesor Tomislav Ostojić, ujedno i ravnatelj đurđevačke gimnazije istaknuo je kako su djeca bila podijeljena u grupe po uzrastu, a grupe su vodili profesori i predavači informatike i tehničkog.

Na taj se način nastoji promijeniti način učenja, a cilj škole je bio da djeca usvoje znanje iz područja programiranja i robotike uz opuštenu atmosferu te da se tako pripreme za budućnost u kojoj će veliki broj radnih mjesta biti povezan upravo s programiranjem i razvojem tehnologije.

“Naglasak je bio na programiranju jer je to pismenost 21. stoljeća. Djeca su mogla naučiti sve od osnova programiranja čipova pa sve do malo naprednijih stvari kao što je učenja Logo-a Pythona i Java programskih jezika. Sva ta znanja će im jako puno koristiti jer naš pristup je baziran na timskom radu bez klasičnih ocjena. Druga stvar je da mi koristimo najnoviju tehnologiju, najnovije robote što samo po sebi privlači djecu i otvara maštu”, naglasio je Tomislav Ostojić.

“Imali smo velik broj djece koji već nekoliko godina za redom pohađaju našu školu te već imaju veliko znanje i iskustvo u području programiranja. Neki su se zbilja pokazali kao vrsni kreativci i programeri, a to je ono o čemu smo pričali na početku kad smo tek prve godine kretali s ovom školom”, rekao je Ostojić.

Đurđevac je prepoznao važnost ovog inovativnog projekta za zajednicu te je projekt i ove godine podržao sa 30.000 kuna.

“Ova ideja je odmah u startu bila prihvaćena i podržana od strane Grada, profesora i roditelja, a završetkom projekta brojke i podaci svjedoče o njegovoj uspješnosti, ali najveći rezultat su zadovoljna djeca i roditelji. Đurđevac je svakako u korak s modernom tehnologijom pa se tako možemo pohvaliti s novom zgradom Poduzetničkog inkubatora, u vrtić su uvedeni brojni dodatni programi među kojima je i informatika, a svake godine se i škola oprema potrebnom informatičkom opremom. Trenutno se uređuje i prostor Sveučilišta Sjever, tako da će Đurđevac uskoro imati preddiplomski stručni studij računarstva i informatike”, rekao je gradonačelnik Hrvoje Janči.

Podsjetimo, upisi u školu su besplatni za sve učenike zahvaljujući Gradu Đurđevcu.

- Advertisement -

Najnovije objave