Utorak, 27. rujna 2022.

Ključ uspjeha Grada Đurđevca leži u EU projektima, a trenutačno je ‘u igri’ 320 milijuna kuna

Konstantno se radi na pripremi, provedbi i prijavi europskih projekata kojima dižemo standard u svim segmentima u našem gradu, od socijalnih projekata do onih građevinskih, poručio je gradonačelnik Hrvoje Janči

Preporučujemo

Gradonačelnik Hrvoje Janči Jučer na sjednici đurđevačkog Gradskog vijeća prezentirao je izvješće o stanju europskih projekata, ali i onih nacionalnih.

– Konstantno se radi na pripremi, provedbi i prijavi europskih projekata kojima dižemo standard u svim segmentima u našem gradu, od socijalnih projekata do onih građevinskih. U prvih šest mjeseci ove godine završeno je šest europskih projekata vrijednih 25 milijuna kuna. Grad trenutačno u provedbi ima 13 europskih projekata vrijednih više od 55 milijuna kuna, a još je prijavljeno njih 18 vrijednih 28 milijuna kuna za koje se čeka objava konačnih rezultata natječaja. Trenutačno radimo i na pripremi 20 projekata vrijednih 211 milijuna kuna – naglasio je Janči.

Izdvojio je neke od projekata.

– U pripremi je projekt uređenja Starog grada i prostora oko utvrde s okolišem koji obuhvaća i izgradnju sportske infrastrukture. Kompletno uređenje utvrde s novom fasadom i novim krovištem sa suvenirnicom, vidikovcem, jezerima, šetnicama, sportsko-rekreacijskim dijelom, zelenim parkingom i svime što obuhvaća projekt zelene tranzicije. Tako bismo zaokružili našu turističku ponudu – kazao je Janči.

Željko Lacković i Hrvoje Janči
Željko Lacković i Hrvoje Janči // Foto: Ivan Brkić

Prostora ima, dodao je, za napredak i u sportskom dijelu. Izdvojio je projekt unutarnjeg uređenja osnovne škole i područnih škola, energetske obnove područnih škola, izgradnju glazbene škole i izgradnju plivališta u sklopu osnovne škole.

Ti projekti se pripremaju za natječaje koji su u najavi. S tim projektima, rekao je Janči, zaokružili bi uvjete za osnovnoškolce nakon energetskih obnova i sigurnosnih projekata.

– Jedan je i program gerontodomaćica koji nam je nedavno završio, a brinulo se za 250 korisnika na području Đurđevca. Projekt je prošao administrativnu kontrolu i očekujemo ubrzo potpis ugovora da se projekt nastavi. Prijavljen je i projekt dogradnje i opremanja Dječjeg vrtića Maslačak za dodatnih osam skupina. S dogradnjom osiguravamo kapacitet za 500 djece u našem vrtiću, a toliko djece i ima od prve do sedme godine života – rekao je gradonačelnik Janči i napomenuo kako su ostali projekti često spomenuti u medijima.

Predsjednik Gradskog vijeća Željko Lacković rekao je kako Grad Đurđevac od 2013. godine koristi europska sredstva te da tu leži ključ njihova uspjeha.

– To se vidi po realizaciji proračuna koja raste iz godine u godinu zbog korištenja europskih sredstava – rekao je Lacković.

Dodajmo i kako je Hrvoje Janči napomenuo kako su protekle godine izvorni prihodi Grada Đurđevca bili 32 milijuna kuna, a izvršeni proračun realiziran je s 92,3 milijuna kuna.

- Advertisement -

Najnovije objave