Subota, 4. prosinca 2021.

Knjižnice i bibliobusi u Koprivničko-križevačkoj županiji i dalje rade uz pridržavanje epidemioloških mjera

Knjižničari ističu kako građani kao korisnici knjižnica i bibliobusa, i odrasli i djeca, disciplinirano poštuju propisane epidemiološke mjere

Preporučujemo

Prema podacima iznesenima na sastanku ravnateljica i ravnatelja narodnih knjižnica u Koprivničko-križevačkoj županiji, održanom online 4. prosinca, u organizaciji Županijske matične službe koprivničke knjižnice Fran Galović, sve gradske i općinske knjižnice u Koprivnici, Križevcima, Đurđevcu, Virju i Gornjoj Rijeci, kao i oba županijska bibliobusa koji obilaze svih 20 ostalih općina u Županiji – redovito rade i pružaju svoje usluge knjižničnim korisnicima.

Knjižničari se nadaju i vjeruju kako će tako i nadalje ostati.

– Iako se i knjižnice svakodnevno bore s teškoćama života i rada u uvjetima pandemije i svih epidemioloških mjera koje su trenutno na snazi, ali i s povećanim brojem odsustvovanja zaposlenika zbog bolovanja ili samoizolacija, vrata svih knjižnica i bibliobusa u županiji i dalje su otvorena – istaknuto je na sastanku ravnateljica i ravnatelja narodnih knjižnica u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Knjižnice pružaju korisnicima osnovne usluge posudbe i vraćanja knjiga i druge knjižnične građe, upisuju nove članove i provode redovite izložbene aktivnosti, a redovito – uz poštovanje svih mjera – rade i programi knjižničnih igraonica u Križevcima i Gornjoj Rijeci.

Ostali programi za posjetitelje tipa predavanja, radionica, susreta s književnicima, koncerata ili predstava trenutno se ne održavaju, prema uputama i mjerama nacionalnog Stožera civilne zaštite.

Knjižničari ističu kako građani kao korisnici knjižnica i bibliobusa, i odrasli i djeca, iznimno disciplinirano poštuju sve propisane epidemiološke mjere – redovito dezinficiraju ruke, savjesno održavaju fizičku distancu i nose zaštitne maske u knjižnicama i bibliobusima, a prema uputama ni ne dolaze u knjižnice ako imaju simptome respiratornih bolesti.

Uz redovne knjižnične korisnike, u knjižnicama je zadnjih mjeseci zapažen povećani broj studenata koji su se zbog prelaska mnogih fakulteta na online nastavu iz gradova u kojima studiraju vratili kući.

Jedine knjižnice u kojima trenutno mogu potražiti pomoć oko literature potrebne za studiranje tako su im ostale lokalne, gradske knjižnice i njihovi stručni odjeli koji su na određeno vrijeme postali zamjenske fakultetske i sveučilišne knjižnice.

U svojim lokalnim knjižnicama studenti najviše koriste stručnu pomoć knjižničara u pronalaženju i odabiru stručne literature za izradu seminarskih radnji, pripremu kolokvija i ispita, ali koriste i prostore za učenje, kao i računalnu opremu – za pretraživanje baza podataka, izradu pisanih radova, ispis, skeniranje.

Zbog povećanih potreba za stručnim naslovima koje studenti traže, a kojih gradske knjžnice nemaju u tako velikom broju primjeraka, kao što ih, primjerice, imaju fakultetske knjižnice, intenzivirano je i korištenje usluge međubibliotečne posudbe, pa sveučilišni udžbenici i druge stručne knjige na dnevnoj bazi cirkuliraju i posuđuju se između knjižnica, ne samo unutar Županije, nego i šire, kako bi svaki korisnik što prije dobio onu knjigu koja mu je potrebna.

Najnovije objave