Srijeda, 26. siječnja 2022.

Davor Božinović: Sigurno je da će se postojeći režim mjera produžiti nakon 21. prosinca

Iako je najavio produljenje postojećeg režima, Božinović nije htio iznositi detalje i najavljivati eventualne nove mjere

Preporučujemo

Načelnik Stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović pozvao je u petak građane da se za blagdane suzdrže od posjete osobama u drugim kućanstvima, a ustvrdio je i kako je ‘sigurno da će se režim koji je sada uspostavljen u osnovi produžiti nakon 21. prosinca’.

Iako je najavio produljenje postojećeg režima, Božinović nije htio iznositi detalje i najavljivati eventualne nove mjere pa je tako na pitanje razmišlja li se o zabrani napuštanja mjesta prebivališta kao što je to bilo proljetos kazao da će o korekcijama postojećih mjera javnost biti obaviještena na vrijeme.

– Točno je da mjere istječu 21. prosinca, točno je da se promišlja o učinku postojećih mjera na broj zaraženih. U ovom trenutku mi možemo govoriti samo o tome da će sljedeće odluke biti bitno determinirane time kakva će biti epidemiološka situacija – kazao je Božinović na konferenciji za medije nacionalnog Stožera civilne zaštite.

Građane je pozvao da se za vrijeme nadolazećih blagdana suzdrže od kućnih posjeta bližnjima.

– Poruka koju već sada želimo poslati za nadolazeće blagdane jest da se u osnovi, svi suzdrže druženja i kontakata izvan svojih kućanstava i da je najbolja i najiskrenija želja za sreću i zdravlje za Božić i Novu godinu i svima koji su nam dragi poželjeti sve najbolje telefonom ili porukom – poručio je Božinović.

Istaknuo je da u Hrvatskoj postoje milijun i pol kućanstava, a situaciju kada bi se ‘svi iz različitih kućanstava našli’, što bi dovelo do mnogo kontakata u zatvorenom prostoru, ocijenio je posebnim epidemiološkim rizikom.

Na pitanje zašto, zbog psihološkog stanja nacije, stožer unaprijed ne najavi kada će doći do postroženja, a kada do relaksacije mjera, kazao je da je teško predviđati dobar ili loš tijek epidemije.

– Sa psihološke točke gledišta ne bi bilo produktivno davati neku poruku nade o opuštanju mjera, a onda da moramo odustati od tih poruka ako se epidemiološka situacija ne popravi – kazao je Božinović.

Još jednom je poručio građanima da se o učinku svih postojećih mjera promišlja, a najavio je i kako se ovoga vikenda planiraju i razgovori s Katoličkom crkvom.

Podsjetio je da sutra na snagu stupaju epidemiološke mjere vezane za trgovačke centre, trgovine i prodavaonice, napomenuvši da trgovci nemaju samo obvezu kontrole broja osoba nego i toga pridržavaju li se kupci tijekom boravka u njihovom prostoru epidemioloških mjera.

- Advertisement -

Najnovije objave