Nedjelja, 29. siječnja 2023.

Koprivnička knjižnica Fran Galović nabavila pomagala za čitanje za osobe s oštećenjem vida i poteškoćama čitanja

Cilj je omogućiti ovim osobama da koriste usluge knjižnice kao što ih koriste i osobe koje mogu čitati građu na standardnom tisku

Preporučujemo

Koprivnička knjižnica i čitaonica Fran Galović kontinuirano razvija svoju uslugu za osobe koje imaju oštećenja vida ili poteškoće u čitanju, a koja ove godine obilježava 15-godišnju tradiciju.

“Cilj je omogućiti ovim osobama da koriste usluge knjižnice kao što ih koriste i osobe koje mogu čitati građu na standardnom tisku. Najnovija ponuda odnosi se na mogućnost upoznavanja i posudbe takozvane asistivne tehnologije ili pomagala za čitanje – dva reproduktora zvuka i jedno prijenosno džepno povećalo”, istaknuli su iz koprivničke knjižnice.

Nabavu ovih prilično skupih pomagala koprivnička knjižnica nabavila je zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske i Grada Koprivnice te vlastitih izvora, a stručnu pomoć pri njihovom odabiru knjižnici je pružila udruga slijepih Koprivničko-križevačke županije.

Reproduktor zvuka je uređaj manjeg formata, poput mobitela, a može reproducirati zvučne knjige s memorijske kartice te ima diktafon i radio. Omogućuju slušanje zvučnih sadržaja poput knjiga, časopisa, digitalnih dokumenata, glazbe i osobno snimljenih zapisa. Može se koristiti samostalno, a po potrebi i u suradnji s knjižničnim osobljem koje će zvučnu građu Hrvatske knjižnice za slijepe skinuti s e-knjižnice i pohraniti na memorijsku karticu te je tako posuditi korisniku s uređajem. Iako je praktičniji za učenike i mlađu populaciju, također će poslužiti za popularizaciju i edukaciju informatički slabije educiranim potrebitim osobama s teškoćama čitanja.

Džepno (prijenosno) elektroničko povećalo je specijalni uređaj koji za povećavanje umjesto leća koriste video kamere i zatim taj sadržaj prikazuju na ekranu. Veličine je mobitela i omogućuje jednostavno rukovanje. Ima ugrađenu kameru s donje strane i ekran s gornje strane. Omogućava precizno podešavanje kvalitete prikaza sadržaja, razine osvjetljenja te boje podloge i slova. Može se koristiti za čitanje i povećavanje građe na standardnom tisku, naročito novina. Osim za čitanje, može se koristiti i kod potpisivanja i pisanja. Namijenjeno je za korištenje na radnom mjestu, u školi te svakodnevnim situacijama. Namijenjeno je slabovidnim osobama, među kojima je ponajviše starijih i starih osoba.

Pomagala za čitanje namijenjena su djeci i odraslima. Namijenjena su onima koji imaju oštećenje vida, među kojima je najviše starijih i starih osoba koje zbog dobi gube sposobnost čitanja na konvencionalni način na koji su tijekom života navikli.

Također, namijenjena su osobama s teškoćama čitanja – onima s disleksijom, autizmom, motoričkim smetnjama, demencijom, intelektualnim, razvojnim i socijalnim teškoćama i druge.

“U koprivničkoj knjižnici ova se pomagala mogu isprobati, a uskoro i posuditi uz prethodnu poduku kako ih koristiti. Poduka će biti individualna i besplatna uz prijavu i prethodni dogovor o terminu susreta u knjižnici ili za one koji ne mogu do knjižnice zbog teškoća u kretanju u vlastitom domu ili u domovima za starije i udomiteljskim domovima”, ističu iz koprivničke knjižnice.

Potrebno je učlanjenje u knjižnicu. Već sada se informacije mogu dobiti pozivom na telefonski broj 048/622-362/115 ili na broj mobitela 099/496 1013, emailom na strucni@knjiznica-koprivnica.hr ili osobnim dolaskom u knjižnicu na Stručno-znanstveni odjel.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti