Petak, 2. lipnja 2023.

Koprivničkom Crvenom križu odobreni projekti vrijedni gotovo 2,5 milijuna kuna

Projekt pod nazivom Volonter penzioner u iznosu od 1.984.964,46 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda

Koprivničkom Crvenom križu su odobrena dva EU projekta u vrijednosti 1,98 milijuna kuna pod nazivom Volonter penzioner i projekt Školska oprema za školarce u sjevernoj Hrvatskoj i Banovini u vrijednosti pola milijuna kuna bespovratnih sredstava.

U ponedjeljak, 19. listopada, ravnateljica koprivničkog Crvenog križa Adela Sočev potpisala je ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava koje je poslalo Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

– Projekt pod nazivom Volonter penzioner u iznosu od 1.984.964,46 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda (ESF) – Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020, ugovoren je na tri godine, odnosno 36 mjeseci – istaknuli su iz koprivničkog Crvenog križa.

Koprivnički Crveni križ prijavio je projekt Volonter penzioner na natječaj Ministarstva rada i mirovinskog sustava pod nazivom Pridruži se – Aktivni u mirovini jačanje sposobnosti organizacija civilnoga društva za unaprjeđenje aktivnog sudjelovanja i socijalne uključenosti umirovljenika.

Uz nositelja koprivnički Crveni križ, partneri u projektu su Koprivnica, Udruga volontera Koprivničko-križevačke županije Rad na Dar, Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije i Društvo žena Kamengrad Starigrad.

Projektom Volonter penzioner razvit će se volonterstvo za umirovljenike, a izgradit će se programi jačanja socijalnih i kreativnih vještina umirovljenika na temelju kojih će se organizirati dnevne aktivnosti, tjelesne i psihičke aktivnosti, cjeloživotno učenje i stjecanje novih znanja i vještina, radionice o očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti, kulturno-umjetničke aktivnosti, uključivanje umirovljenika u život zajednice te otvaranje i opremanje Volonterskog Kluba za umirovljenike i starije osobe.

Uspostavom Kluba u koprivničkom Crvenom križu stvorit će se uvjeti za kvalitetnije pružanje socijalnih usluga građanima starije životne dobi kroz Socijalnu samoposlugu i Posudionicu medicinskih pomagala, čime će se ostvariti i dugoročni pozitivni učinci na društvo jer će umirovljenici volontirati u akcijama prikupljanja i podjele donacija kroz Socijalnu samoposlugu.

Kroz razvijene programe stvorit će se međugeneracijska suradnja, a učenici Kluba mladih koprivničkog Crvenog križa, uz stručna vodstva, umirovljenike će učiti korištenju informatičke tehnologije te redovito mjeriti tlak i razinu šećera u krvi.

Volonterski Klub za umirovljenike i starije osobe omogućit će umirovljenicima brojne aktivnosti, tjelovježbu i sportske aktivnosti kroz nordijsko hodanje, korištenje bazena, posjet utakmicama i izlete.

Projektom Volonter penzioner zaposlit će se dvije osobe koje će organizirati aktivnosti za umirovljenike te se unajmiti prostor u kojem će biti namješten i otvoren Klub. Bit će to mjesto za zdravstvenu podršku te projektom predviđene edukacije, osposobljavanja i druženja umirovljenika u cilju aktivnog sudjelovanja i socijalnog uključenosti umirovljenika.

– U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, za članove Kluba organizirat će se savjetovališta za prevenciju tjelesne težine i debljine i psihogerontologiju, odnosno mentalno zdravlje starijih, na temelju čega će se izraditi stručni radovi o problematici mentalnog zdravlja i stanju uhranjenosti umirovljenika.
Ciljane skupine u projektu su umirovljenici koji se žele uključiti u rad Kluba, kao i članovi partnerskih udruga, Udruga volontera Koprivničko-križevačke županije Rad na dar i Društvo žena Kamengrad, Starigrad koji, između ostalih, okupljaju umirovljenike – ističu iz Crvenog križa.

Krajnji korisnici projekta bit će umirovljenici i starije osobe koje su u socijalnoj potrebi, a sukladno službenim evidencijama Koprivnice koji će revidirati popis korisnika Socijalne samoposluge, čime se kroz Socijalnu samoposlugu razvija nova socijalna inovacija u radu s umirovljenicima, odnosno pruža pomoć u hrani umirovljenicima koji su u socijalnoj potrebi.

Opći cilj projekta Volonter penzioner je jačanje organizacija civilnog društva u području aktivnog starenja i povećanja kvalitete života umirovljenika, dok su specifični ciljevi jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za provođenje programa aktivnog starenja na lokalnoj razini, kao i razvoj socijalnih inovacija u radu s umirovljenicima te razvoj inovativnih programa koje provode organizacije civilnoga društva.

Također, koprivničkom Crvenom križu odobren je projekt Školska oprema za školarce u sjevernoj Hrvatskoj i Banovini u iznosu 467.940,62 kuna bespovratnih sredstava iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), Operativni program – za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014-2020.

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike donijelo je 31. kolovoza, odluku o financiranju projekta Školska oprema za školarce u sjevernoj Hrvatskoj i Banovini koprivničkog Crvenog križa.

Adela Sočev, ravnateljica koprivničkog Crvenog križa potpisala je ugovor čime je projekt započeo provedbom 19. listopada i trajat će 12 mjeseci.

Projekt Školska oprema za školarce u sjevernoj Hrvatskoj i Banovini prijavljen je na natječaju tadašnjeg Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pod nazivom Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći – faza III.

Uz nositelja GDCK Koprivnica, partneri u projektu su Hrvatski Crveni križ, GDCK Sisak, GDCK Križevci, GDCK Đurđevac, GDCK Topusko, GDCK Glina, GDCK Dvor, GDCK Kutina, GDCK Petrinja, GDCK Gvozd, GDCK Bjelovar, GDCK Čazma, GDCK Garešnica, GDCK Grubišno Polje i GDCK Ivanić Grad.

Mjesto provedbe projekta je Koprivničko-križevačka županija, Zagrebačka županija, Zagreb, Bjelovarsko-bilogorska županija i Sisačko-moslavačka županija.

Glavna aktivnost je nabava i podjela 911 kompleta školske opreme. Komplet školske opreme uključuje komplet odjeće i obuće za tjelesni odgoj za školsku djecu od 1. do 8. razreda osnovne škole, a čija djeca su iz obitelji primatelja zajamčene minimalne naknade. Komplet uključuje trenirku, 2 majice, sportske hlače, vrećicu za opremu te 2 para tenisica za dvoranu i vanjski prostor.

– Osim navedenih aktivnosti nabave i podjele kompleta školske opreme, koprivnički Crveni križ i partnerske organizacije u sklopu projekta provodit će popratne mjere savjetovanja i direktne potpore korisnicima u pristupu socijalnim pravima i uslugama, čija provedba obuhvaća edukacije najmanje 20 djelatnika i volontera partnerskih organizacija o sustavu socijalnih prava i usluga uključujući područje odgoja, obrazovanja i zdravstvene skrbi i savjetovanje najmanje 200 krajnjih korisnika o korištenju socijalnih prava i usluga što uključuje individualna savjetovanja i radionice za korisnike, roditelje i djecu viših razreda osnovne škole – istaknuli su iz koprivničkog Crvenog križa.

Specifični cilj projekta je ublažavanje nedostatka materijalnih potrepština i poboljšavanje kvalitete života socijalno najpotrebitijih – djece kao direktnih korisnika ovog projekta koji se neće razlikovati od svojih vršnjaka, tako i njihovih roditelja i obitelji.

Podjelom kompleta opreme postiže se bolja socijalizacija i integracija djece u školama kao njihovoj primarnoj lokalnoj zajednici, a potporom roditeljima doprinosi se smanjenju njihove socijalne isključenosti.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti