Petak, 27. svibnja 2022.

Kreće se u konstruktivnu obnovu crkve Majke Božje u Remetama stradale u potresu

Prvi pisani trag o postojanju redovničke zajednice i crkve posvećene Majci Božjoj u Remetama potječe iz 1288. godine

Preporučujemo

U zagrebačkom svetištu Majke Božje Remetske u ponedjeljak ujutro održana je posljednja euharistija, nakon toga crkva je zatvorena jer počinje konstruktivna obnova toga vjerskog objekta koje je zaštićeno kulturno dobro Hrvatske, a teško je oštećeno u potresu krajem 2020.

Crkva i svetište oštećeni su u potresu 28. prosinca 2020., a u najkritičnijem stanju bio je slavoluk. Vrijednost obnove je oko 40 milijuna kuna.

“Sredstva su osigurana za konstruktivnu obnovu, a nakon toga vjerujem da ćemo nastaviti s cjelokupnom obnovom. Do tada vjernici, hodočasnici i svi ljudi dobre volje okupljat ćemo se na otvorenom oltarnom prostoru, u ovom šatoru, kako smo ga nazvali – šator sastanka”, rekao je za Hrvatsku televiziju (HTV) Antonio Mario Čirko, župnik i upravitelj svetišta Majke Božje Remetske.

Također prije zatvaranja crkve održano je i cjelonoćno klanjanje.

Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije u naselju Remete u sjevernom dijelu Zagreba, također je i marijansko svetište. Crkva Marijina Uznesenja zajedno sa samostanom, zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske.

Remete su glavno marijansko svetište grada Zagreba i nakon Marije Bistrice drugo po važnosti u središnjoj Hrvatskoj. Gospa Remetska nosi naslov – Najvjernija Majka Odvjetnica Hrvatske Presveta Djevica Remetska (Fidelissima Mater Advocata Croatiae Sanctissima Virgo Remetensis) i u njoj su se tijekom povijesti molili i utjecali brojni hrvatski vladari i velikani. U crkvi postoje freske pavlinskog slikara Ivana Rangera koje su nažalost većim dijelom nastradale u snažnom potresu koji je pogodio Zagreb 1880. Prije potresa je crkva bila tako oslikana da je nazvana “hrvatska Sikstinska kapela”.

Prvi pisani trag o postojanju redovničke zajednice i crkve posvećene Majci Božjoj u Remetama potječe iz 1288. godine.

- Advertisement -

Najnovije objave