Utorak, 18. siječnja 2022.

Krunoslav Capak: Cijepljeni ne prenose jednako zarazu kao necijepljeni

Osobe koje su cijepljene daleko manje obolijevaju i daleko manje virus može doći na njihovu sluznicu nego kod osoba koje nisu cijepljene, istaknuo je.

Preporučujemo

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na današnjoj je konferenciji nacionalnog Stožera objasnio je zašto cijepljene osobe manje obolijevaju od necijepljenih.

“Pojavile su informacije da osobe koje su se cijepile jednako prenose zarazu kao i osobe koje se nisu cijepile. Takva izjava ne stoji i to nije istina i toga moramo biti svjesni. Ako se čita neki znanstveni rad onda ga treba znati i protumačiti”, rekao je Capak.

Istaknuo je da ima dosta znanstvenih radova, a komentirao je zašto je od njih došlo.

“Dok je bila aktivna alfa varijanta dotle je cjepivo bilo učinkovitije i dokazano je bilo opservacijskim studijama da osobe koje su cijepljene ne prenose virus ili ga prenose daleko manje od onih koji nisu cijepljeni. Međutim kasnije se pojavila puno zaraznija delta varijanta koja je to razbila i cjepivo je sad manje učinkovitije nego što je bilo i osobe koje su cijepljene mogu ili kao kolonizaciju nositi virus na svojoj sluznici. Kolonizacija znači da je virus prisutan ili da su fragmenti virusa prisutni na sluznici, ali osoba nije zarazna. Ito tako može i oboljeti cijepljena osoba i onda naravno može prenositi virus ili može imati virus na sluznici koji se amplificira i u tom slučaju može prenijeti bolest”, pojasnio je Capak.

Capak je istaknuo da osobe koje su cijepljene daleko manje obolijevaju i daleko manje virus može doći na njihovu sluznicu nego kod osoba koje nisu cijepljene.

“Zbog te činjenice, znači da osobe koje su cijepljene manje mogu prenijeti bolest. Također, dokazano je da na sluznici osoba koje su cijepljene puno brže nego kod necijepljenih pada broj virusnih čestica. Time pada i zaraznost te se puno brže rješavaju virusa sa svoje sluznice”, rekao je te dodao da je zbog ovih znanstvenih činjenica sasvim jasno da cijepljene osobe manje prenose bolest nego necijepljene, iako nitko ne kaže da ne mogu prenijeti, nažalost mogu jer nijedno cjepivo nije 100 posto učinkovit.

To su znanstvene činjenice i neki radovi koji su objavljeni zapravo govore o prijenosu virusa kad je virus prisutan na sluznici cijepljene osobe i kad je prisutan na sluznici necijepljene osobe.

“Tada možemo reći da se virus jednako prenosi jer većina tih radova govori o tome da se jednako efikasno prenosi virus sa sluznice, ako je tamo prisutan naravno, cijepljene osobe”, istaknuo je Capak.

- Advertisement -

Najnovije objave