Četvrtak, 27. siječnja 2022.

Zbog pojave nove varijante virusa, Stožer donio posebnu odluku

Božinović je rekao kako se u ovom trenutku vode razgovori, a objavljen je i prijedlog Vijeća EU o koordiniranom pristupu za poticanje sigurnog i slobodnog kretanja tijekom pandemije

Preporučujemo

Na današnjoj konferenciji nacionalnog Stožera civilne zaštite ministar Davor Božinović najavio je posebnu odluku o prelasku granice s obzirom na novu varijantu virusa o kojoj u ovom trenutku nema puno podataka.

“Jutros kad smo imali sastanak, primarijus Capak je rekao da ima potencijala da bude i zaraznija od delta varijante. Stoga će se i na razini Europske komisije donijeti određena preporuka za države članice, a mi ćemo u našoj odluci navesti zemlje iz kojih će biti ili zabranjen, ili ljudi koji dolaze, npr. hrvatski državljani, morat će ići u 14-dnevnu karantenu uz obvezu testiranja”, rekao je Božinović te dodao da se to odnosi na dolaske iz Bocvane, Namibije, Lesotha, Zimbabvea i Hong Konga.

Granična policija dobit će posebne upute kako postupati u tim slučajevima.

Također, ministar Božinović je rekao kako se vode razgovori, a objavljen je i prijedlog Vijeća EU o koordiniranom pristupu za poticanje slobodnog kretanja.

“Kao što smo mogli vidjeti, do sada su države članice izdale 650 milijuna covid potvrda, a prema istraživanju Eurobarometra objavljenom u rujnu, dvije trećine ispitanika složilo se da je digitalna covid potvrda najsigurniji način za putovanja u EU te ih koriste i zemlje koje nisu članice EU. Osim za olakšavanje kretanja, covid potvrde se koriste i u dodatne svrhe na nacionalnoj razini. Ovi razgovori vode se vezano uz prijedlog da covid potvrde vrijede do devet mjeseci nakon primanja prve doze cjepiva”, istaknuo je.

Duljina trajanja covid potvrda nakon primanja ‘booster’ odnosno treće doze se još ispituje, a u Hrvatskoj traje godinu dana nakon primitka ‘booster’ doze jer još nije poznato koliko može trajati imunitet.

- Advertisement -

Najnovije objave