Ponedjeljak, 25. listopada 2021.

Krunoslav Capak objasnio za koga vrijedi karantena od 14 dana

Karantena od 14 dana je samo za one koji obole od novih varijanta koronavirusa i za koje to znamo temeljem testiranja

Preporučujemo

Na konferenciji nacionalnog Stožera civilne zaštite ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak odgovorio je na pitanje vezano za prioritetno cijepljenje prosvjetnih djelatnika i nove mjere vezane za karantenu i testiranje.

– Što se tiče cijepljenja. U prvoj i drugoj fazi cijepljenja ciljevi su različiti. Mi smo sad u drugoj fazi u kojoj je cilj da cijepimo one koji imaju visoki rizik od smrtnosti. Dakle, kao što znate najveći rizik donosi kronološka dob, a nakon toga idu različite bolesti. Najbitnije je da što prije i što obuhvatnije cijepimo sve one koji imaju visoki rizik za teške oblike bolesti i za smrt. Nakon toga ćemo vrlo pažljivo razmotriti prioritete među svim ostalim stanovnicima. Naravno da oni koji rade u kolektivima bi trebali imati određenu prednost, ali mislim da mnoge druge skupine naših radnika i zaposlenika imaju i višu frekvenciju kontakata s ljudima, naročito s ljudima koji imaju nepoznati imunološki status, odnosno na koronavirus, kao što je policija, zatvorski čuvari, blagajnice i slično. Trebamo vrlo pažljivo to razmotriti. Svakako će i učitelji i profesori biti jedan od prioriteta – rekao je Capak.

Vezano za karantenu, Capak je objasnio zašto je došlo do promjene.

– Ono što smo najavljivali da će možda karantena biti 14 dana, to nismo napravili. Karantena je ostala 10 dana jer je zaključeno da je i dalje prihvatljiv rizik za one koje obolijevaju od klasične varijante koronavirusa. Karantena od 14 dana je samo za one koji obole od novih varijanta koronavirusa i za koje to znamo temeljem testiranja. Ono što je bitno je da se cijepljenje protiv koronavirusa, kao i preboljenje smatra važećim razlogom za izuzeće od karantene i testiranja nakon bliskog kontakta s oboljelim. Do sada smo već imali da osobe koje su preboljele koronavirus ne moraju ići u karantenu ako su bile u kontaktu s oboljelim. Sad smo to uveli i za osobe koje su potpuno cijepljenje – istaknuo je.

Najnovije objave