Srijeda, 24. travnja 2024.

Ljekarne Štefanić ističu se po personaliziranoj usluzi, a među prvima su u rad uveli i robota

Odlučili smo se posvetiti pacijentu, a ne proizvodima. Trudimo se ispitati pacijenta što ga muči, do detalja, te potom iz velikog portfolija proizvoda odabrati one koji bi za njega bili najbolji. Reakcije naših klijenata su jako pozitivne, kaže Petra Štefanić Takač

- Oglas -

Ljekarne Štefanić imaju dugogodišnju tradiciju. Prva jedinica otvorena je još 1995. godine u Virju, a danas imaju četiri poslovnice na području Đurđevca i jednu u Španskom u Zagrebu.

Upravo u toj ljekarni u Zagrebu uveli su i robotizirano skladište, i to među prvima u Hrvatskoj u ovoj branši.

– Sve veći je pritisak na ljekarne što se tiče širine palete proizvoda te količine koju ljekarna mora držati, tako da nam je robotizacija olakšala posao, odnosno oslobodila vrijeme kako bismo se više bavili pacijentima – objašnjava Vedran Takač, mag.pharm.

- Oglas -
Ljekarne Štefanić
Petra Štefanić Takač i Vedran Takač // Foto: Klikaj.hr

Bio je to prvi ljekarnički robot u Zagrebu, a četvrti u Hrvatskoj.

– Sada nam robot pomaže u svakodnevnom radu, automatizirajući jedan dio procesa u ljekarni. Vrijeme koje smo do sada trošili na slaganje propisane terapije, nam je na raspolaganju za savjetovanje pacijenata – rekla je Petra Štefanić Takač, mag.pharm.

Ujedno se oslobađa puno skladišnog prostora, jer puno više lijekova stane u samog robota nego u skladište. Na malom prostoru je velika količina lijekova, robot dobije naredbu i na temelju nje ispostavi količinu lijekova koja se od njega traži.

Kako funkcionira robotizirano skladište, možete pogledati OVDJE.

Robot je stalno na raspolaganju djelatnicima ljekarne u njihovim svakodnevnim aktivnostima, radi bez prestanka i sam se čisti.

- Oglas -

– Automatizacija skladišta je u zapadnim zemljama trend već dvadesetak godina, a sve više dolazi i kod nas. Nažalost, cijene robota su relativno visoke pa se ne može očekivati preveliki zamah dok se to ne počne poticati kroz fondove – smatra Vedran Takač.

U sjedištu ljekarne u Đurđevcu je najviše zaposlenika, to je centar kojem gravitiraju ostale ljekarne.

– Nastojimo se istaknuti personaliziranom uslugom. S obzirom na to da je ljekarništvo vrsta posla u kojem imamo standardizirane pripravke, mi smo se odlučili posvetiti pacijentu, a ne proizvodima. Trudimo se ispitati pacijenta što ga muči, do detalja, te potom iz velikog portfolija proizvoda odabrati one koji bi za njega bili najbolji. Reakcije naših klijenata su jako pozitivne – kaže Petra Štefanić Takač.

Ljekarne Štefanić
Poslovnica Ljekarni Štefanić u Đurđevcu // Foto: Klikaj.hr

U Đurđevcu Ljekarne Štefanić imaju i svoj laboratorij.

– Ljekarništvo je djelatnost u kojoj su se kroz povijest radili različiti pripravci, sve do faze gotovih lijekova ljekarnici su izrađivali svoje proizvode. Kako se farmaceutska industrija razvijala, ljekarništvo je sve više ulazilo u fazu izdavanja gotovih lijekova uz kvalitetnu ljekarničku uslugu I skrb. Ovaj dio naših ljekarničkih pripravaka bio je sve više stavljen postrani, no mi se trudimo zadržati I taj dio. U našem laboratoriju proizvodimo čajeve, dječje masti, vaginalete na bazi eteričnih ulja, te neke galenske pripravke, sve s ciljem da ljekarnička tradicija i dalje ostane u ljekarni. Intencija je i da se ta paleta proširi. Uz puno drugih poslova bitnih za funkcioniranje ljekarne, potrebno je vratiti focus i na te ljekarničke pripravke, tako da ćemo sigurno proširiti ponudu. Pacijenti jako vole tradicionalne recepture, a dobrodošle su i najavljene promjene u zakonu jer je intencija da se ljekarnički pripravci zadrže kao specifičnost ljekarni – istaknuo je Vedran Takač.

Kako se danas velik dio poslovanja odvija preko interneta, i ljekarne su tu pronašle svoj dio tržišta.

– Intencija je pratiti trendove u ljekarništvu, biti fokusiran na pacijenta, pružiti kvalitetnu ljekarničku skrb, ulagati u neke nove tehnologije i podizati kvalitetu usluge. Pokrenuli smo web trgovinu koju namjeravamo dalje razvijati, a konzultacija je i dalje tu. Čovjek je i dalje nezamjenjiv u ljekarništvu, ljudima su savjeti potrebni. Trend samoliječenja kod pacijenata je sve veći, a znanje o primjeni lijekova sve potrebnije. Farmaceuti tu imaju ključnu ulogu kako bi se smanjio broj nuspojava lijekova te hospitalizacija zbog krivog korištenja lijekova – zaključila je Petra Štefanić Takač.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti