Utorak, 16. srpnja 2024.

Maturantica poslala pismo ministrici Divjak: Prestanite odugovlačiti i donesite konačnu odluku!

Datum državne mature sve je bliži, a maturanti još uvijek ne znaju kada će i kako polagati maturu

- Oglas -

Zbog epidemije koronavirusa, nastavu je moguće održavati samo putem interneta. Mnogima taj način nastave ne odgovara, a u najvećem problemu su se našli maturanti koji ne znaju kada i kako će se održati državna matura.

Ministrica Blaženka Divjak u utorak je izjavila kako će maturanti državnu maturu polagati najvjerojatnije u lipnju.

Kako se datum održavanja državne mature bliži, zagrebačka maturantica Lana Ključarić Kelčec odlučila je napisati pismo ministrici znanja i obrazovanja.

- Oglas -

Pismo ministrici Blaženki Divjak:

Poštovana,
tijekom ove školske godine, našu generaciju maturanata zadesio je štrajk prosvjetnih djelatnika (ukupno 36 radnih dana), pandemija izazvana virusom COVID-19 i potres u Zagrebu. Škola koja se provodi na televizijskim programima dobra je za učenike nižih razreda, ali sve ostalo je mučenje za nas učenike srednjih škola, a vjerujem i za profesore. Ovdje nisu uključene pripreme za državnu maturu (dodatna nastava ili privatni sati).

Ministrice Divjak, u vrijeme kada ste Vi završavali Gimnaziju u Varaždinu, niste trebali pisati državnu maturu. Pretpostavljam da Vaše dijete nije ove školske godine maturant/ica. Iz tog razloga, molim Vas, nemojte davati izjave da nas, maturante, razumijete (jer niste pisali državnu maturu) ili naše roditelje (jer, srećom niste prolazili njihove strahove).

Na službenim stranicama Vlade Republike Hrvatske piše da ste profesor matematike i fizike. Možete li izračunati koliko maturanata je razumjelo gradivo matematike, fizike i kemije drugog polugodišta, od prve? Što mislite kakva je njihova pripremljenost za ispite, a pogotovo za državnu maturu? Jeste li ikada pokušali napisati esej iz hrvatskog jezika (A razina)? Jeste li ikada pokušali napisati esej iz engleskog jezika (A razina)? Znate li da je većina maturanata konstantno umorna, zabrinuta i pomalo frustrirana cijelom ovom situacijom? Francuska, Nizozemska i Velika Britanija (iako nije više članica EU) otkazale su polaganje državne mature za ovu školsku godinu.

Moji prijedlozi:
1.) Ukinite pisanje državne mature i izdajte svjedodžbe na temelju ocjena sva četiri razreda.
2.) Ukoliko bude pisanje državne mature, izostavite nam gradivo četvrtog razreda.

- Oglas -

Ministrice Divjak, molim Vas, nemojte opet odugovlačiti i osnivati razna “povjerenstva”. Donesite konačnu ODLUKU i potpišite ju! Tako da znamo na čemu smo. U ovom slučaju, “poigravate” se strpljenjem, direktno, s 30.000 novih punoljetnih građana Republike Hrvatske (ne ubrajajući njihove roditelje).

Srdačan pozdrav!

Pismo ministrici Blaženki Divjak:Poštovana,tijekom ove školske godine, našu generaciju maturanata zadesio je štrajk…

Gepostet von Lana Ključarić Kelčec am Freitag, 10. April 2020

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti