Subota, 20. travnja 2024.

Medicinske sestre i tehničari moći će pružati terapiju i bez prisustva liječnika

Zakonske izmjene odnose se na medicinske sestre i tehničare prvostupnike sa završenom specijalizacijom iz djelatnosti hitne medicine, koji će tako dobiti veće kompetencije ali i veću odgovornost

- Oglas -

Izmjenama i dopunama Zakona o sestrinstvu, medicinskim sestrama i tehničarima prvostupnicima bit će omogućeno pružanje terapije ili lijeka bez prisustva liječnika, čime će se proširiti njihove kompetencije, rekla je državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš.

“Sestra je najčešće osobi prvi kontakt, mi joj ovim izmjenama omogućavamo da, nakon što prepozna o čemu je riječ, može primijeniti terapiju. Time pomažemo da se brzo djeluje, da se sačuva zdravlje i da posljedice budu što manje”, izjavila je Bubaš na predstavljanju zakonskih izmjena u Hrvatskom saboru.

Zakonske izmjene odnose se na medicinske sestre i tehničare prvostupnike sa završenom specijalizacijom iz djelatnosti hitne medicine, koji će tako dobiti veće kompetencije, ali i veću odgovornost.

- Oglas -

Prepoznavanje indikacije neprocjenjivo u nekim životnim okolnostima

“To znači prepoznavanje indikacije da treba primijeniti lijek te onda i primjena lijeka, što je neprocjenjivo u nekim životnim okolnostima”, kazala je Bubaš.

Državna tajnica istaknula je da je taj zakon dio provedbe reformskih mjera unapređenja djelatnosti hitne medicine.

Podršku izmjenama najavili su oporbeni Socijaldemokrati i SDP čija zastupnica Andreja Marić očekuje povećanje učinkovitost kvaliteta hitnih medicinskih timova.

“Kada medicinske sestre i tehničari završe specijalističko usavršavanje, moći će pružiti širi opseg zdravstvenih usluga hitnim pacijentima tako da za velik broj intervencija ne bi bio potreban liječnik”, rekla je.

- Oglas -

Međutim, SDP-ova zastupnica napomenula je da je potrebno raditi na rješavanju problema nedostatka medicinskih sestara i tehničara koji se u sve manjem boju javljaju na natječaje za zapošljavanje.

“Prije par godina zadarska je bolnica došla u situaciju da zapošljava njegovateljice s osnovnom školom uz program osposobljavanja, što je zaista zabrinjavajuće kada nemate dovoljno školovanih sestara koje bi se javile na natječaj”, upozorila je Marić.

Sabljar Dračevac: Izmjene su dobrodošle ali je potreban novi zakon

Zastupnica Socijaldemokrata Renata Sabljar Dračevac poručila je da su zakonske promjene dobrodošle, međutim Hrvatskoj je potreban novi Zakon o sestrinstvu jer je postojeći na snazi već 13 godina.

“Novi zakon trebao bi ući u sustav novog standarda obrazovanja, dužnosti i kompetencija, a njime bi se osigurala još bolja kvaliteta i stručni nadzor nad radom medicinskih sestara Hrvatskoj”, rekla je.

Nikolina Baradić iz kluba HDZ-a istaknula je da će medicinske sestre i tehničari, sukladno svojim kompetencijama, preuzeti dio kompetencija i postupaka od liječnika čime će smanjiti pritisaka na njihov rad.

“Time ćemo ući društvo zapadnoeuropskih zemalja u kojima medicinske sestre i tehničari u hitnoj službi samostalno pružaju hitnu medicinsku skrb životno ugroženim pacijentima na mjestu intervencije ili tijekom transporta do dolaska u bolnicu”, kazala je Baradić.

Predloženim zakonskim izmjenama utvrđuje se i odgovornost za lakše i teže povrede radnih dužnosti medicinskih sestara i tehničara te se dopunjuju ovlasti komore medicinskih sestara kojoj se omogućuje provođenje postupaka priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti