Četvrtak, 1. lipnja 2023.

Milanović: Pozivam banke da ponude moratorij na kredite na 12 mjeseci, bez kamata

Moratorij kakav banke sada nude, u kojemu se obračunavaju kamate, nije nikakvo olakšanje za dužnike, nego je to naprotiv u konačnici povećanje ukupnih kreditnih obveza, a pritom se još mora platiti i solemnizacija, ističe hrvatski predsjednik

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović na svojoj je Facebook stranici pozvao banke da ponude moratorij na 12 mjeseci, bez obračuna kamata, radnicima, samozaposlenima, obrtnicima i mikro poduzetnicima koji su pogođeni krizom izazvanom pandemijom COVID 19, i to po jasno utvrđenim kriterijima.

“Budući da navedene kategorije dužnika u normalnim uvjetima poslovanja najurednije izvršavaju svoje obveze prema bankama te da je u navedenom razdoblju HNB ‘olabavio’ supervizorske mjere spram bankarskog sektora, ovaj potez pokazao bi kako banke aktivno sudjeluju u procesu očuvanja ekonomske aktivnosti”, ističe Milanović.

Dodaje kako ono što banke sada nude, uobičajeni je moratorij u vrijeme kada je situacija normalna.

“Moratorij kakav banke sada nude, u kojemu se obračunavaju kamate, nije nikakvo olakšanje za dužnike, nego je to naprotiv u konačnici povećanje ukupnih kreditnih obveza, a pritom se još mora platiti i solemnizacija. U budućnosti će banke, uslijed faze poticanja ekonomije i rasta kreditiranja, moći nadoknaditi eventualne gubitke koje će pretrpjeti zbog sudjelovanja u procesu očuvanja ekonomske aktivnosti. U tome duhu, pozivam banke da svoje ponude moratorija prilagode vremenu i trenutku u kojemu živimo”, zaključio je hrvatski predsjednik.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti