Nedjelja, 25. veljače 2024.

Otvoren “Fond 5.5” za financijsku podršku najugroženijim građanima nakon potresa u Zagrebu

Maksimalni iznos pojedinačne potpore iz Fonda je 20.000 kuna, a građanke i građani čije su kuće ili stanovi označeni žutom naljepnicom mogu dobiti potporu za hitne popravke materijalne štete

- Oglas -

Javni poziv za dodjelu financijskih potpora iz “Fonda 5.5” kojim će se socijalno najugroženijim građanima uslijed potresa u Zagrebu dodijeliti 620.000 kuna prikupljenih crowdfunding kampanjom otvoren je u srijedu, a traje do 29. travnja.

“Ovaj Fond će omogućiti građanima da riješe neke primarne potrebe, poput života u sigurnom stambenom prostoru. Želimo brzo, fleksibilno, a nadasve transparentno pomoći. Fondom smo odlučili pružiti pomoć ljudima koji to najviše trebaju, a to su ljudi u siromaštvu i u riziku od siromaštva”, izjavila je predsjednica Zakladnog vijeća Fonda Marina Ajduković na online konferenciji za medije u povodu otvaranja Fonda.

Inicijativa “Zagreb Earthquake Relief” je tijekom kampanje uz pomoć više od četiri tisuće donatora prikupila 173 tisuće eura, odnosno oko 1,3 milijuna kuna. Od ukupno prikupljenog iznosa, inicijativa je dio sredstava donirala Petrovoj bolnici za kupnju medicinske opreme, dok je s ostatkom sredstava, u suradnji sa Zakladom Solidarna, osnovan “Fond 5.5”.

- Oglas -

“Tog jutra kada je Zagreb zadesio potres uspjele smo se vrlo brzo organizirati i na kraju tog dana skupile već 50 tisuća eura, a u prva 24 sata više od 100 tisuća eura. Cilj je bio dvojak, a to je da dio sredstava damo bolnicama, a dio direktno građanima u potrebi. Skupa s udrugom Palčići trenutno smo u procesu kupnje aparata za Petrovu bolnicu”, rekla je Sara Juričić iz inicijative “Zagreb Earthquake Relief”.

Prioritet Fonda su socijalno ugroženi pojedinci i obitelji

Prioritet za financijsku podršku su socijalno ugroženi pojedinci, obitelji i pripadnici ranjivih skupina koji imaju hitne i neophodne potrebe te oni koji nemaju druge izvore prihoda i podrške na raspolaganju.

Maksimalni iznos pojedinačne potpore iz Fonda je 20.000 kuna, a građanke i građani čije su kuće ili stanovi označeni žutom naljepnicom mogu dobiti potporu za hitne popravke materijalne štete, dok oni čije su kuće ili stanovi označeni crvenom naljepnicom mogu dobiti potporu za jedan do tri mjeseca najma stana.

Fondom upravlja Zakladno vijeće kojeg čine psihologinja i stručnjakinja za socijalni rad Marina Ajduković, arhitektica i povjesničarka umjetnosti Zrinka Paladino, tajnik Zaklade Solidarna Ivan Blažević te članice inicijative Zagreb Earthquake Relief Jana Zane i Sara Juričić. Odluku o dodjeli sredstava iz Fonda potvrđuje Zakladna uprava Zaklade Solidarna na temelju prijedloga Zakladnog vijeća.

- Oglas -

“Dat ćemo sve od sebe da što brže doniramo sredstva građanima u potrebi. Naravno, pozivamo tvrtke i građane da doniraju u Fond 5.5 kako bismo mogli pomoći što više obitelji”, rekao je Blažević iz Solidarne.

Potencijalni korisnici Fonda za podršku se mogu prijaviti popunjavanjem obrasca kojeg mogu pronaći na službenoj stranici Fonda zagrebpotres.com, najkasnije do 29. travnja u 23:59.

Za vrijeme trajanja otvorenog poziva, od 15. do 29. travnja, Fond će i dalje biti otvoren za donacije. Svi koji žele pomoći, svoj doprinos mogu dati uplatom na žiro račun IBAN HR2424020061500078406.

Uplate na žiro račun glase na: SOLIDARNA – zaklada za ljudska prava i solidarnost, s opisom plaćanja “Za Fond 5.5” i pozivom na broj 03-2020. Za uplate iz inozemstva SWIFT je ESBCHR22.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti