Četvrtak, 8. prosinca 2022.

Ministar Beroš poručio: Cijepljenje je najučinkovitija metoda protiv zaraznih bolesti

Cjepiva nam omogućuju proživljavanje važnih životnih trenutaka poput prvih koraka, pobjedničkog gola, profesionalnog priznanja, solidarnosti prema drugima, rekao je ministar

Preporučujemo

Povodom Svjetskog tjedna imunizacije koji se ove godine obilježava na temu Dug život svima! ministar zdravstva Vili Beroš poručio je da se kroz dugu povijest i pandemije cijepljenje pokazalo kao najučinkovitija metoda prevencije zaraznih bolesti, donosi HRT.

“Vrijednost cijepljenja se ne mjeri samo u danim dozama, već broji milijarde spašenih života. Cjepiva nam omogućuju proživljavanje važnih životnih trenutaka poput prvih koraka, pobjedničkog gola, profesionalnog priznanja, solidarnosti prema drugima”, rekao je Beroš.

Istaknuo je da su Ministarstvo zdravstva i Hrvatsko zavod za javno zdravstvo uz podršku Vlade postigli da Hrvatska bude dobar primjer besplatne dostupnosti velikog broja cjepiva građanima, od pedijatrijske dobi preko tinejdžerskih godina pa sve do duge.

“Post-pandemijsko razdoblje otvorilo je dodatni prostor za jačanje i vraćanje u fokus preventivnih aktivnosti koje su ujedno i važan segment predstojećih reformskih mjera s pacijentom u središtu zdravstvenog sustava”, istaknuo je.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak podsjetio je da su starije osobe ili osobe s kroničnim bolestima naročito podložne tegobama prouzročenima zaraznim bolestima, 30 posto stanovništva u EU ili je starije od 60 godina ili ima zdravstveno stanje koje se povezuje s rizikom od komplikacija covid-19 i drugih zaraznih bolesti.

“Imamo i to novo oružje, novovarijantno cjepivo koje na žalost još uvijek nije dostupno iako je bilo obećano početkom godine. Bliži se i sredina godine, još nam nije dostupno, a pitanje i kada će biti. Intenzivno radimo na tome da se taj problem podigne na razinu Europske komisije koje je i pregovarala s farmaceutskom industrijom oko toga”, rekao je Capak.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti