Subota, 21. svibnja 2022.

Ministar Beroš: Rast novozaraženih i dalje poziva na oprez

U Hrvatskoj je utrošeno preko tri milijuna doza cjepiva, cijepljeno je 48,2 posto odraslog stanovništva, a 43 posto s obje doze, istaknuo je.

Preporučujemo

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je u četvrtak na sjednici Vlade kako rast novozaraženih i dalje poziva na oprez.

“Udio novozaraženih u broju testiranih u zadnja 24 sata je 3,21 posto, na bolničkom liječenju su 143 osobe od kojih je 11 na respiratoru. O ozbiljnosti bolesti Covid-19 i posljedicama te bolesti govori podatak o broju obrađenih pacijenata s post-COVID sindromima u bolnicama koji je u stalnom porastu i trenutno iznosi preko tri tisuće”, upozorio je Beroš te još jednom apelirao na cijepljenje.

Beroš je rekao da je u Hrvatskoj utrošeno preko tri milijuna doza cjepiva, cijepljeno je 48,2 posto odraslog stanovništva, a 43 posto s obje doze.

Također, istaknuo je da je u zdravstvom sektoru s jednom dozom cijepljeno 63,41 posto zdravstvenih radnika, a 57,8 posto s obje doze, a da među liječnicima taj postotak iznosi 81,4 odnosno 76,07 posto.

“Kada bi se i ostatak populacije cijepio poput naših liječnika Hrvatska bi dosegnula kolektivni imunitet i time spriječila daljnje širenje virusa”, ustvrdio je Beroš te podsjetio da građani od danas EU COVID potvrde mogu preuzeti u ljekarnama s osobnom ili zdravstvenom iskaznicom.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ustvrdio je da porast broja novozaraženih ne predstavlja iznenađenje s obzirom na veliki broj turista u Hrvatskoj te podsjetio na novouvedene mjere u jadranskim županijama kojim je cilj ograničiti prevelika okupljanja.

Izvijestio je da je tijekom vikenda proveden pojačani inspekcijski nadzor na području Dalmacije u 20 ugostiteljskih objekata, hotela, noćnih klubova te da su sankcije izrečene za pet ugostiteljskih objekata zbog nepridržavanja mjera.

- Advertisement -

Najnovije objave