1.6 C
Zagreb
Utorak, 9. ožujka 2021.

Ministar Božinović: 1. veljače neće se dogoditi nešto spektakularno s popuštanjem mjera

Hrvatska ima vlastiti pristup koji ju je svrstao među zemlje koje se dobro nose s epidemijom, rekao je Božinović

Preporučujemo

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u srijedu kako Hrvatska i dalje bilježi pozitivne trendove vezane uz zarazu koronavirusom, a danas je u odnosu jučer 110 bolesnika manje na liječenju u bolnicama.

“Hrvatska je i dalje u pozitivnim trendovima, poglavito u broju hospitaliziranih kojih je trenutno 1603, što je za 110 manje nego jučer. To je veliki pad u jednom danu ali imamo dva bolesnika više na respiratoru pa treba biti i dalje na oprezu”, rekao je Beroš.

Smanjenje osobnih kontakata je, istaknuo je, garancija za daljnje sprečavanje širenja epidemije, a cijepljenje daje nadu i pruža sigurnost u svjetliju budućnost.

“Trenutno je dostava cjepiva stabilna, svi proizvođači planiraju povećanje proizvodnje i doza. Nadamo se da će ovo s cijepljenjem ići dalje i doprinijeti borbi protiv epidemije”, rekao je Beroš.

Što se tiče zbrinjavanja infektivnog otpada iz bolnica, kaže kako je održano nekoliko međuresornih sastanaka te da su na tragu rješenja. Kazao je i kako je KB Dubrava dodatno ugovorila s tvrtkom koja se tim poslom bavi zbrinjavanje dodatnih količina otpada te su nabavili kontejner za prešanje koji smanjuje volumen otpada.

“Razgovarali smo i o dugoročnim rješenjima koja bi implicirala promjene zakona i sagledavanje činjenice da u Hrvatskoj nemamo spalionicu opasnog otpada”, poručio je.

Beroševa pomoćnica Vera Katalinić Janković rekla je kako je zakonom omogućeno da zdravstvene ustanove zbrinjavaju otpad u svom krugu do izlaza iz ustanova, a u pripremi je dokumentacija i projekti za europska sredstva koja će omogućiti ustanovama da otpad u potpunosti zbrinjavaju u svom krugu.

Vezano uz mogućnost pooštravanja mjera po uzoru na Njemačku, načelnik Stožera Davor Božinović je istaknuo da Hrvatska ima vlastiti pristup koji ju je svrstao među zemlje koje se dobro nose s epidemijom.

“No zbog veza s okolnim zemljama, pratimo trendove i izvan Hrvatske. Mjere koje će se donositi za 11 dana bit će rezultat situacije u Hrvatskoj, nećemo automatizmom kopirati ono što primjenjuju druge zemlje”, istaknuo je.

Naglasio je i da je za popuštanje mjera važno da se zadrži pozitivan trend.

“Razgovarat će se o mogućim korekcijama, ali 1. veljače nije datum kada će se događati nešto spektakularno s popuštanjem mjera”, poručio je Božinović.

Najnovije objave