Ponedjeljak, 23. svibnja 2022.

Alemka Markotić upozorila na oprez zbog novog zaraznijeg soja virusa

Građane je pozvala na oprez i nošenje maski i održavanje distanci te istaknula da postojeća cjepiva pokrivaju dosadašnje mutacije

Preporučujemo

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić još jednom je upozorila na oprez zbog novog zaraznijeg soja virusa, koji se već pojavio u okruženju, u Sloveniji i Mađarskoj.

“Nije upitno da će se naći i u Hrvatskoj”, rekla je Markotić.

Građane je stoga pozvala na oprez i poštivanje mjera zaštite – nošenje maski i održavanje distanci te istaknula da postojeća cjepiva pokrivaju dosadašnje mutacije.

“Pratit ćemo situaciju. Sekvencirat ćemo jedan postotak uzoraka. Mi smo se prijavili da imamo kapacitet koji se mogu uključiti u proces sekvenciranja. Oni koji moraju putovati u zemlje gdje ima više slučajeva, trebaju to reći svojim liječnicima”, rekla je Markotić te posebno apostrofirala Veliku Britaniju.

Upitana za stanje s infektivnim otpadom u bolnici Fran Mihaljević, rekla je da je on zbrinut u hermetički zatvorenim kontejnerima, a jedan dio još čeka odvoz.

Dodala je da se razmatraju dodatne opcije i uvođenje tehnologija kako bi hrvatske zdravstvene institucije ubuduće mogle same rješavati taj problem.

- Advertisement -

Najnovije objave