Utorak, 21. svibnja 2024.

Epidomiologinja: ‘Situacija s koronom u Hrvatskoj je stabilna’

Ističe da su simptomi bolesti blagi, uključuju temperaturu, kašalj i malaksalost, te su vrlo slični gripi

- Oglas -

Epidemiologinja Dijana Mayer izjavila je da je situacija s koronavirusom u Hrvatskoj stabilna. Ddnevno se evidentira tridesetak novooboljelih, ali nema značajnijeg porasta broja hospitaliziranih ni umrlih od te bolesti.

– Dnevno se oko tridesetak novooboljelih potvrdi PCR-om. To nije ništa alarmantno, bitno je da je stanje stabilno i pod kontrolom – izjavila je Hini epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vezano uz blagi porast broja oboljelih od korone.

Ističe da su simptomi bolesti blagi, uključuju temperaturu, kašalj i malaksalost, te su vrlo slični gripi. Nema mjesta za paniku i sve je pod kontrolom, zdravstveni sustav nije opterećen, dodala je Mayer.

- Oglas -

Nova varijanta koronavirusa za sada još nije detektirana u Hrvatskoj, kaže Mayer uz napomenu da nije bilo puno PCR testiranja s obzirom na epidemiološku situaciju.

Zbog porasta broja zaraženih, u posljednje su vrijeme u dvije dalmatinske bolnice uvedeni neki oblici ograničavanja posjeta oboljelima. Također, u Istarskoj županiji od početka kolovoza primjetan je trend povećanja broja zaraženih koronavirusom, a u pulskoj bolnici u zadnje je vrijeme oko 20 posto testiranih pacijenata bilo je pozitivno.

Prema podacima sa službene stranice hrvatske Vlade za praćenje korone, u Hrvatskoj su aktualno 302 aktivna slučaja zaraze. Najviše aktivnih i novih slučajeva ima Grad Zagreb, a slijede Splitsko-dalmatinska i Osječko-baranjska županija.

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić nedavno je izjavila kako se očekuje da će Svjetska zdravstvena organizacija i Europski centar za kontrolu bolesti preporučiti dodatno cijepljenje.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti