Četvrtak, 1. lipnja 2023.

Ministar Fuchs: ‘Hrvatske škole su sigurne’

Ključem prevencije ovakvih događaja smatra prepoznavanje devijantnih situacija kod djece

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs vjeruje da su hrvatske škole sigurne, a ključem prevencije događaja poput napada u beogradskoj školi smatra prepoznavanje devijantnog ponašanja kod djece te poručuje da će Ministarstvo nastojati prevenciju podići na višu razinu.

– I dalje stojim na stanovištu da su naše škole sigurne, ovo su posljedice širih zbivanja – rekao je ministar Fuchs novinarima prije sjednice Vlade, govoreći o napadu u beogradskoj školi u kojemu je trinaestogodišnjak ubio osam učenika i zaštitara te ranio sedam učenika i nastavnicu.

Ključem prevencije ovakvih događaja smatra prepoznavanje devijantnih situacija kod djece.

– Mislim da u tome važnu ulogu imaju tri elementa: škola u obrazovnom i djelomično odgojnom segmentu, obitelji u odgojnom te ukupno društvo, koje kao cjelina mora u svemu igrati ulogu koordinatora i podupiratelja – rekao je Fuchs.

Istaknuo je da je Ministarstvo u zadnjih šest mjeseci intenziviralo odobravanje zapošljavanja psihologa te ih je u zadnjih šest mjeseci zaposleno još stotinu.

– To nisu mali brojevi. Neke škole još imaju raspisane natječaje, jer jednostavno psihologa na tržištu rada nema. Nadam se da će se situacija poboljšati, da će sveučilišta povećati upisne kvote. Upravo su psiholozi ti koji trebaju u pravom trenutku raditi s djecom – smatra ministar.

Povukavši paralelu s idejom cjelodnevne škole, rekao je kako bi u njoj djeca boravila dulje, individualnost učenika više bi došla do izražaja, a učitelji i profesori bolje bi poznavali djecu te bi mogli bolje signalizirati da nešto nije u redu. S druge strane, djeca neopterećena zadaćama i instrukcijama, mogla bi se kod kuće bolje družiti s roditeljima.

– Mislim da bi se i u tom dijelu neka devijantna ponašanja djece mogla lakše i bolje uočiti. U tom slučaju, u takvoj suradnji sigurno bi se preveniralo jako puno toga – istaknuo je ministar.

Ponovio je kako vjeruje da su hrvatske škole sigurne.

– Poneki ekscesi koji se dogode, na svu sreću nikad nisu završili ovakvom tragedijom – i nadam se da neće – rekao je dodavši da je za sada situacija kod nas dobra.

– Radit ćemo i na tome da bude svakako bolja i da ovaj preventivni dio dignemo na još višu razinu – poručio je ministar, a prenosi portal Vlade RH.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti