Petak, 29. rujna 2023.

Ministar Fuchs: ‘Učenici u školi od 8 do 14 ili 15 sati, ne smanjuju se sati informatike’

Plaća svih učitelja i profesora u školi bit će preko 10.000 kuna, rekao je ministar i dodao da će to biti povećanje plaća za otprilike oko 20 do 25 posto

- Advertisement -

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u nedjelju da će učenici u školi boraviti od 8 do 14 ili 15 sati, gdje će napisati zadaće pa roditelji više s njima ne moraju rješavati to pitanje, a naglasio je i da se u kurikulu ne radi o smanjenju sati informatike.

“Jedan sat informatike od prvog do osmog razreda je obvezatan, a informatiku imamo još jedanput kao međupredmetnu temu”, izjavio je Radovan Fuchs za Dnevnik Nove TV.

Podsjetio je da se dosad informatika od 1. do 4. razreda učila kao izborni predmet, a onda su od 5. razreda svi oni koji su učili izborni predmet počinjali od nule kao da je nisu učili.

- Advertisement -

“Ne smanjuje opseg informatike kao takav. Sedamdeset posto djece je i dosad uzimalo informatiku kao izborni predmet i onda bi u petom razredu svi skupa, s onih ostalih 30 posto, počinjali ponovno učiti informatiku”, napomenuo je Fuchs.

Istaknuo je da je sad informatika obvezatan predmet od prvoga do osmog razreda.

Ministar Fuchs rekao je i da će u popodnevnom dijelu nastave, poslije 15 sati, raditi isti profesori te dodao da u tom vremenu može biti i informatika, ako je škola ponudi jer je to neobvezatni dio nastave.

Djeca će u školi boraviti od 8 sati do 14 ili 14.30 sati, napomenuo je Fuchs i dodao da samo oni koji žele, mogu ostati do 17 sati, što je nešto kao produženi boravak.

Pojasnio je i kako je taj dio vremena, dio kojeg biraju učenici, a škola im nudi jasne sadržaje.

- Advertisement -

U koncepciji cjelodnevne nastave, istaknuo je, profesori potrebni za te programe boravit će 45 minuta više, a zato će dobit u prosjeku preko 2000 kuna više.

“Plaća svih učitelja i profesora u školi bit će preko 10.000 kuna”, rekao je ministar i dodao da će to biti povećanje plaća za otprilike oko 20 do 25 posto.

Najavio je i dodatna pojašnjenja, jer je natječaj tek otvoren te najavio da će od ponedjeljaka intenzivno odlaziti u županije gdje će se razgovarati s osnivačima škola i ravnateljima.

Istaknuo je i kako će za mjesec dana krenuti u rješavanje potrebnoga školskog prostora (619 školskih objekata) te napomenuo da će do 2028. taj problem biti riješen.

“Svim školama koje rade u jednoj smjeni, a nemaju riješeno pitanje dvorana i to ćemo riješiti”, najavio je Fuchs dodavši kako za projekte škologradnje raspolaže s oko dvije milijarde eura.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti