Petak, 12. travnja 2024.

Ministrica Divjak: Od obrazovanja se ne smije odustati ni u vrijeme pandemije

Kategorija učenika koji idu u škole neće se mijenjati i provodit će se ograničene aktivnosti vezane uz praksu u srednjim školama i na fakultetima

- Oglas -

Niti u vrijeme pandemije ne smije se odustati od obrazovanja, kazala je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u ponedjeljak uoči videokonferencije s europskim kolegama s kojima će razgovarati o otvaranju škola i završnim ispitima.

“Teško je, ima puno prilagodbi, ali ne smije se odustati od obrazovanja ni u ovakvim okolnostima”, rekla je ministrica Divjak u ponedjeljak u NSK.

Na trećem virtualnom sastanku ministara obrazovanja Europske unije glavne točke ponovno su otvaranje škola i završni ispiti.

- Oglas -

Većina članica Europske unije otvorile su vrtiće, niže razrede osnovne škole ili omogućile učenicima završnih razreda srednje škole i studentima da odrade zadatke koje nisu u mogućnosti odraditi online, podsjetila je Divjak.

U Hrvatskoj su prošli ponedjeljak otvoreni vrtići i niži razredi osnovnih škola.

“Nije bio veliki odaziv, ali sve se odradilo sukladno preporukama HZJZ-a”, rekla je ministrica.

Preporuke su pripremljene za prva dva tjedna nastave. Kategorija učenika koji idu u škole neće se mijenjati i provodit će se ograničene aktivnosti vezane uz praksu u srednjim školama i na fakultetima, kaže ministrica.

Eventualne nove preporuke za sljedeći tjedan tek se trebaju raspraviti.

- Oglas -

“Očekujem određene korekcije mjera u smislu olakšavanja mjera u skladu s tim kako su postupile i druge europske države, ali je za sada još prerano o tome govoriti.”

Na videokonferenciji razgovarat će još o završnim ispitima i maturi. Većina zemalja Europske unije odlučila se na “određene redukcije u sadržaju ili broju ispita”, rekla je Divjak.

U Hrvatskoj će se ispiti za obavezne predmete državne mature održati od 8. do 29. lipnja, a ministrica je ranije najavila da ispiti neće obuhvaćati gradivo drugog polugodišta četvrtog razreda srednje škole.

Učitelji posljednja dva mjeseca nisu mogli pristupiti polaganju stručnog ispita, ali Divjak kaže da se “ta mogućnost sada otvara i s tim će se nastaviti”.

“Ova dva mjeseca ne ulaze u onaj rok koji je bio zadan za one koji trebaju polagati stručne ispite, jer te mogućnosti u ta dva mjeseca nije bilo”, rekla je Divjak.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti