Nedjelja, 4. prosinca 2022.

Mladi međimurski kuhar Amos Novak ostvario zapažen plasman na natjecanju u Meksiku

Sudjelovati na natjecanju mogu kuhari mlađi od 27 godina koji su zaposlenici hotela ili restorana, a svrha je potaknuti i promovirati kulinarsku stručnost mladih kuhara i ponuditi im priliku da pokažu svoj talent i kreativnost na međunarodnoj sceni

Preporučujemo

Hrvatska je ove godine po prvi puta imala svog predstavnika na Natjecanju mladih kuhara koje je održano u listopadu u Meksiku.

Tamo je hrvatske boje branio mladi međimurski kuhar Amos Novak koji je zauzeo sjajno šesto mjesto.

Natjecanje se održava pod okriljem međunarodne organizacije Chaîne des Rôtisseurs, čija je hrvatska podružnica u Splitu organizirala državno natjecanje na kojem se najboljim pokazao naš Amos i time zaslužio put na svjetsko natjecanje.

Sudjelovati na natjecanju mogu kuhari mlađi od 27 godina koji su zaposlenici hotela ili restorana, a svrha je potaknuti i promovirati kulinarsku stručnost mladih kuhara i ponuditi im priliku da pokažu svoj talent i kreativnost na međunarodnoj sceni.

Natjecanje u Meksiku nije prvo međunarodno natjecanje na kojem je Amos sudjelovao – zajedno sa kolegama iz Srednje škole Prelog prije dvije godine osvojio je sjajnu brončanu medalju na najvećem međunarodnom kulinarskom natjecanju na svijetu – Kulinarskoj olimpijadi čime je još jednom potvrđena kvaliteta te međimurske strukovne srednje škole.

Amos, inače rodom iz Dragoslavca, nakon uspješno završene Srednje škole Prelog započeo je svoju karijeru graditi u priznatom međimurskom restoranu Terbotz koji je dio međunarodne organizacije Chaîne des Rôtisseurs, što je i jedan od uvjeta za odlazak na natjecanje.

Vlasnik Terbotza Branimir Jakopić Amosa je od samog početka podržao u sudjelovanju na natjecanju, a Terbotz je nedavno među svoja brojna osvojena priznanja dodao i najstariju turističku nagradu – titulu „Šampion turizma“ za najbolji restoran u kontinentalnoj Hrvatskoj koja se dodjeljuje u okviru Turističke patrole Večernjeg lista.

– Ovo priznanje mnogo nam znači i drago nam je što su godine truda i rada prepoznali kontrolori iz Večernji list. Veliko hvala svima koji su nas doveli do trenutne pozicije. Znamo da možemo još više i bolje, a ovakva priznanja dodatni su nam poticaj za korak više – poručio je Jakopić dodajući da se ne boji za budućnost međimurskog kulinarstva zbog ustrajnih pojedinaca poput Amosa.

Čestitke na osvojenim nagradama i priznanjima Amosu Novaku i Branimiru Jakopiću uputili su župan Međimurske županije Matija Posavec i direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

Amos je opisao izazove s kojima se susreo na natjecanju:

– Natjecanje funkcionira na temu mistery box, odnosno kutije u kojoj dobijemo namirnice za koje ne znamo prije. Imamo tri sata da osmislimo meni i pripremimo tri jela.

Pravila su stroga, a konkurencija velika. Na natjecanju su sudjelovali mladi kuhari iz najboljih svjetskih restorana, a među njima Amos je zauzeo šesto mjesto.

Sa samo 21 godinom Amos iza sebe već ima sjajne rezultate i veliko iskustvo, čekaju ga još mnoge velike stvari i svijetla budućnost.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti