Četvrtak, 18. travnja 2024.

Moderna, svježa vina niskih alkohola i svjetske kvalitete! Da, to su vina iz Varaždinske županije

Na najvećem i naprestižnijem svjetskom natjecanju, Decanter World Wine Awardsu, u posljednje četiri godine vinari iz Varaždinske županije osvojili su 129 medalja

- Oglas -

Moderna, svježa vina niskih alkohola i svjetske kvalitete. Tako se ukratko mogu opisati vina koja se s puno truda i strasti proizvode u Varaždinskoj županiji, mahom u obiteljskim vinarijama u pitoresknom varaždinskom i ludbreškom vinogorju.

Graševina, rajnski rizling, sauvignon, pinot bijeli, muškat žuti i chardonay samo su neka od vrhunskih vina čiju su kvalitetu potvrdili i vodeći vinski svjetski stručnjaci u Londonu.

Na najvećem i naprestižnijem svjetskom natjecanju, Decanter World Wine Awardsu, u posljednje četiri godine vinari iz Varaždinske županije osvojili su 129 medalja.

- Oglas -

“Usporedimo li to s nešto više od tisuću medalja u cijeloj Hrvatskoj, vidjet ćemo da nas to svrstava na drugo mjesto, odmah iza Istarske županije. Velik broj odličja nakon dugih, dugih godina ničega izazvao je iznimno zanimanje hrvatske vinske javnosti, ali i oživio vinsku scenu krajnjeg sjevera bregovite Hrvatske. Regija je svijetu predstavila moderna, svježa vina niskih alkohola s odgovarajućom razinom kiselina kakva su trenutačni svjetski hit. Uspjeh je potvrdio kvalitetu rada već etabliranih vinarija, ali i nove generacije vinara, a u svim detaljima opravdao financiranje sustava od strane Varaždinske županije, angažman najboljih svjetskih stručnjaka te promociju vina najviše kvalitete”, ponosno ističu iz županijske uprave.

Unatoč ostvarenim uspjesima, svi su ipak svjesni da svaka medalja pomiče granice.

“Kako mudro kaže latinska izreka, Repetitio est mater studiorum – ponavljanje je majka znanja, shvaćamo da je neophodno stalno ponavljanje i potvrđivanje kako bismo išli korak dalje od trenutačnog ‘horizonta događaja’. Stoga je i ove godine ‘vinski izbornik’ Siniša Lasan odabrao vina, najbolje od najboljih, koja će put Londona u nadmetanje s tisućama i tisućama drugih vina iz svih krajeva svijeta, a prigodnom druženju i biranju vina nazočili su i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak i pročelnik upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj dr.sc. Dragutin Vincek”, zaključili su iz županijske uprave.

Detalj s druženja i odabira vina za prestižno natjecanje u Londonu
Detalj s druženja i odabira najbolje kapljice za prestižno natjecanje u Londonu // Foto: VŽŽ
Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti