Četvrtak, 18. travnja 2024.

Stigli brojni prijedlozi i pohvale idejnom rješenju Zelene oaze Čakovca

Najava uređenja novog parka u gradu izaziva veliki interes javnosti pa je i odaziv javnom predstavljanju idejnog rješenja polučilo interes građana

- Oglas -

U Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje javno je u utorak predstavljeno idejno rješenja Zelene oaze Čakovca, suvremenog parka koji će se na 15-ak hektara površine urediti nadomak kompleksa bivše vojarne, danas Centra znanja. Idejno rješenje predstavili su stručnjaci ugovornog izrađivača – tvrtke Urbia i njihovih suradnika iz OPOP studija.

Najava uređenja novog parka u gradu izaziva veliki interes javnosti pa je i odaziv javnom predstavljanju idejnog rješenja polučilo interes građana.

Predstavljena je lokacija na kojoj je planirana investicija, odnosno zatečeno stanje, kao i projektni zadatak, a krajobrazni arhitekti prezentirali su koncept Zelene oaze s pratećim sadržajima te referentnim površinama. Kako bi se lakše predočilo navedeno rješenje, izrađena je i 3D vizualizacija prostora.

Čakovec će dobiti najveći park u ovom dijelu Europe

- Oglas -

Sudionici skupa su se uključili u raspravu sugestijama i prijedlozima, od koji se neki odnose na postavljanje visoke barijere s istočne strane parka u svrhu prigušivanja buke. Postavljeno je i pitanje javne rasvjete za koju građani sugeriraju da bude minimalna kako bi se smanjilo svjetlosno zagađenje.

Građane je također zanimala mogućnost inkluzije pametnih rješenja (pametne klupe, pametna drveća i slično), na što je odgovoreno da takva oprema nije planirana jer je park zamišljen kao mjesto na kojem čovjek može „pobjeći“ od tehnologije i opuštati se u prirodi. Tehnologija koja je nužna za funkcioniranje sadržaja u parku bit će izvedena u skladu s projektom.

S obzirom na planiranu vodenu površinu u parku, građani su izrazili zabrinutost zbog mogućnosti pojave velikog broja komaraca. Kontaktirana su relevantna tijela, gdje je potvrđeno da vodena površina neće predstavljati problem jer će se redovito kontrolirati i nadzirati te – po potrebi – intervenirati.

Jedno od pitanja bio je i izvor financiranja i rok izvedbe projekta. Uređenje parka će se financirati iz europskih fondova, a rok izvedbe ovisit će o dinamici raspisa relevantnih natječaja, ističu iz Međimurske županije.

- Oglas -

Cijelu fotogaleriju pogledajte OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti