Nedjelja, 25. veljače 2024.

Načelnik Općine Koprivnički Ivanec najavio prijavu USKOK-u protiv vodećih ljudi Piškornice

Mario Švegović iznio je dokaze koji dovode u pitanje prijavljene količine otpada na odlagalištu Piškornica. Postavlja si pitanje da li je uprava na taj način oštetila firmu ili naštimava rezultate, jer nisu postigli gustoću metra kubnog što direktno utječe na smanjenje financijskih sredstava iste

- Oglas -

Mario Švegović, načelnik općine Koprivnički Ivanec, na koferenciji za novinare, održanoj u utorak, najavio je podnošenje prijave USKOK-u zbog sumnji u prijavljene količine otpada na odlagalištu Piškornica, na četvrtoj plohi. Postavlja si pitanje da li je uprava na taj način oštetila firmu ili naštimava rezultate, jer nisu postigli gustoću metra kubnog što direktno utječe na smanjenje financijskih sredstava iste.

“Prema dozvoli za gospodarenje otpadom izdanoj 21. prosinca 2017. godine, od strane Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i zaštitu prirode, Koprivničko-Križevačke županije, na stranici 16. piše, citiram:

Dopuštena ukupna količina svih vrsta otpada navedenih tablicom točke II. ove dozvole koja se u jednom trenutku može nalaziti na lokaciji gospodarenja otpadom iznosi 336.000 m³. Ukupni kapacitet odlagališta (za sve četiri plohe) iznosi 419.500 tona.

- Oglas -

Prema izračunu gdje se 419.500 tona podijeli s 336.000 m³ iznosi da jedan metar kubni ima 1247 kg ili 1,247 tona. Ovo je važno zbog utvrđivanja količina dovezenog otpada od početka dovoza na četvrtu plohu pa sve do 21. ožujka ove godine.

Uprava PSO-a (Piškornica sanacijsko odlagalište) u godišnjem izvještaju o poslovanju za 2019. godinu tvrdi da jedan kubik ima koeficijent 0,76 tona ili 760 kg što nije u skladu s Dozvolom za gospodarenje otpada izdanoj 21. prosinca 2017. godine. Ista je na službenoj stranici tvrtke Piškornica sanacijsko odlagalište”, ističe Švegović.

Načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović zbog, kako kaže, novih malverzacija oko odlaganja otpada na Piškornici najavljuje prijave USKOK-u…

Gepostet von Klikaj.hr am Dienstag, 21. April 2020

Postavlja si pitanje da li je uprava na taj način oštetila firmu ili naštimava rezultate, jer nisu postigli gustoću metra kubnog što direktno utječe na smanjenje financijskih sredstava iste.

“Zahtjev za snimanje iz zraka, koji je u ime Općine Koprivnički Ivanec temeljem naše punomoći, poslala geodetska firma prema Državnoj geodetskoj upravi, sadržavao je točne podatke što će se snimati i u koju svrhu. Napominjem da je u zahtjevu, a kasnije i u dozvoli bila navedena ciljana lokacija snimanja područje odlagališta otpada Piškornica. Tvrtka Piškornica sanacijsko odlagalište je tvrtka kćer od tvrtke Piškornica koja je osnovana javnim sredstvima poreznih obveznika te se temeljem toga mora voditi transparentno. Njihovi suvlasnici, četiri županije i Općina Koprivnički Ivanec, imaju pravo vršiti nadzor i uvid u svu dokumentaciju temeljem društvenog ugovora. U slučaju suvlasnika Općine Koprivnički Ivanec to nije slučaj, jer se konstantno radilo na tome da se ne odobri snimanje četvrte plohe gdje se odlaže otpad”, govori Švegović.

- Oglas -
Press konferencija u društvenom domu Koprivnički Ivanec // Foto: Luka Krušec / LuMedia
Press konferencija u društvenom domu Koprivnički Ivanec // Foto: Luka Krušec / LuMedia

 

Dodaje kako je bilo reagiranja od strane direktora PSO-a Marijana Blažoka prema Državnoj geodetskoj upravi nakon čega je ista zabranila Općini raspolaganje snimljenim materijalom uz objašnjenja, koje nema pravno uporište, da je to bilo ciljano snimanje.

Interesantno je da je Državna geodetska uprava na dopis Piškornice sanacijsko odlagalište odgovorila svjetlosnom brzinom gdje se zabranjuje korištenje snimaka, i to u roku dva dana.

“Činjenica je da DGU naknadno nakon izdane dozvole, ali nakon reagiranja direktora PSO-a Blažoka i jednog od suvlasnika od strane županije brani suvlasniku iste tvrtke, Općini Koprivnički Ivanec u 10-postotnom iznosu, korištenje snimaka kojima bi utvrdili stvarne količine otpada na 4. plohi”, kaže Švegović.

Zbog čega toliko otpora oko izdavanja dozvole, suglasnosti zbog 3D snimanja četvrte plohe otpada ako je sve u redu i transparentno? Zar nije svima u interesu da bude transparentno nakon prve afere s isplatom milijunskog bonusa? Da li to znači da ipak nije sve transparentno i da su se sumnje pokazale točnim nakon izrade elaborata?

Sve su to pitanja koja si postavlja načelnik Općine Koprivnički Ivanec.

Načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović // Foto: Luka Krušec / LuMedia
Načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović // Foto: Luka Krušec / LuMedia

“Sumnje su se pokazale točnim, a dalje neka državne institucije rade svoj posao. Službeni podatak od strane Piškornica sanacijsko odlagališta, do 31. prosinca 2019. godine na četvrtu plohu dovezeno je u 2018. godini 55.392 tone, a u 2019. godini 35.909 tona. Ukupno, dakle, 91.301 tona”, naglašava načelnik i nastavlja:

“Prosječna dinamika mjesečnog dovoza otpada na odlagalište Piškornica iznosi 3000 tona i do vremena kada je izvršeno snimanje bilo je 91.301 tona + cca 9000 tona za prva tri mjeseca 2020. godine. Sveukupno dovezenog otpada na četvrtu plohu odlagališta Piškornica do kraja ožujka 2020. godine iznosi 100.301 tona. Analizom 3D snimanja utvrđeno je da zapunjenost četvrte plohe iznosi 112.700 m³. Jednostavnom matematikom možemo pomnožiti ove rezultate od 112.770 m³ s prosjekom od 1247 tona po metru kubnom (prema dozvoli za gospodarenje otpadom) što iznosi 140.536 tona. Gdje se izgubilo 40.536 tona?!”, upozorio je Švegović.

Prema cjeniku PSO-a za 2019. godinu od 340 kuna po toni, kaže, dolazimo do cifre od 13.782.240 kuna. Gdje je taj novac?

“Ako uzmemo i podatak od PSO-a gdje tvrde da je metar kubni težak 0,76 tona izračunom od 112.770 kubika dobijemo da je navezeno do kraja ožujka 85.652 tone. Opet ne odgovara papirnato stanje, nedostaje 14.649 tona. 3D snimanje je dobila ovlaštena i licencirana firma čiju dozvolu je izdala Državna geodetska uprava”, ponavlja načelnik i zaključuje:

“Želio sam vjerovati da se ovakvo nešto neće ponoviti nakon afere s isplatom bonusa. Kao zabrinuti suvlasnici, sve podatke ćemo poslati nadležnim institucijama koje će utvrditi stvarno stanje”.

Press konferencija u društvenom domu Koprivnički Ivanec // Foto: Luka Krušec / LuMedia
Press konferencija u društvenom domu Koprivnički Ivanec // Foto: Luka Krušec / LuMedia
Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti