15.7 C
Zagreb
Četvrtak, 4. ožujka 2021.

Načelnik Švegović: ‘Otpadne vode na Piškornici pune su teških metala, situacija je alarmantna’

Moja obveza i dužnost kao načelnika je briga o mještanima Općine Koprivnički Ivanec i njihovom zdravlju, kazao je načelnik Švegović

Preporučujemo

Načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović u srijedu je održao konferenciju za novinare.

– Moja obveza i dužnost kao načelnika je briga o mještanima Općine Koprivnički Ivanec i njihovom zdravlju – kazao je načelnik Švegović na početku današnje konferencije za novinare na kojoj je tema bila ispuštanje otpadnih voda kraj odlagališta Piškornica o čemu je, kako je kazao, Općina dobila anonimnu dojavu 10. prosinca prošle godine.

Predstavnici općine su potom zajedno s komunalnim redarom došlo na to mjesto te vidjeli svježe dovezenu zemlju i tamnu vodu, uzeli uzorak tekućine i dali ga na analizu.

– I rezultati su pokazali da su vrijednosti teških metala veće 30 do 40 puta od normalnih. A takvi rezultati nisu zabrinjavajući, nego alarmantni. I poduzet ću sve da se ovakve stvari više ne događaju te da odgovorni odgovaraju – istaknuo je Švegović, piše Glas Podravine.

Načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović // Foto: Luka Krušec / LuMedia
Načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović // Foto: Luka Krušec / LuMedia

Podsjetio je i kako im je 13. prosinca došao e-mail direktora Piškornice sanacijskog odlagališta, Marijana Blažoka, o izvedenoj sanaciji uzrokovanom prodorom otpadnih voda u okoliš. No, smatra da se to ipak najprije pokušalo zataškati dovozom zemlje, ali kada je bilo evidentno da se neće uspjeti, javnost je upoznata s tim problemom.

– Ovo je od interesa za širu javnost, da se ukaže na nesposobnost i nebrigu uprave Piškornice sanacijskog odlagališta koja uporno zataškava činjenicu da se svako malo dogodi ovakav incident, a unatrag dvije godine ih je bilo nekoliko, a nadležne institucije poput vodopravne inspekcije ne nalaze nikakve nedosljednosti i zagađenja okoliša – kazao je načelnik Općine Koprivnički Ivanec.

Načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović // Foto: Luka Krušec / LuMedia
Načelnik Općine Koprivnički Ivanec Mario Švegović // Foto: Luka Krušec / LuMedia

Također, zapitao se zbog čega se još prije dvije godine nije izgradila dodatna laguna budući da postoji sva potrebna dokumentacija i dozvole za njezinu gradnju, a znalo se da će se graditi četvrta ploha na odlagalištu.

Podsjetio je i kako je još u travnju 2020. godine upozoravao da se tu dovozi više otpada nego što je prikazano te da postoje mjerenja i dokaz da je zbijenost smeća mnogo veća nego što je prikazano, ali na žalost, zaključio je, po tom se pitanju i dalje ništa ne pokreće.

Video cijele konferencije za medije na kojoj je prisustvovao i društveni aktivist Siniša Bosanac pogledajte OVDJE.

Siniša Bosanac
Siniša Bosanac // Foto: Luka Krušec / LuMedia

Najnovije objave