Utorak, 30. svibnja 2023.

Najpoznatija svjetska slastičarka Iskui Ambartsumian na ovogodišnjoj virovskoj Prkačijadi

Iskui Ambartsumian već oko osam godina podiže armensku trobojnicu na najprestižnijim slastičarskim natjecanjima u različitim zemljama svijeta. Ona ne radi samo kolače, ona je majstorica njihovog ukrašavanja, čarobnica

Ime Iskui Ambartsumian u svjetskom slastičarstvu svi dobro znaju, a s velikim veseljem je očekuju na prestižnim međunarodnim natjecanjima i olimpijadama.

Višestruka svjetska i europska prvakinja, olimpijska prvakinja, članica svjetskih, slastičarskih žirija. Na posebnom mjestu čuva više od 12 medalja iz najprestižnijih svjetskih natjecanja.

Iskui Ambartsumian već oko osam godina podiže armensku trobojnicu na najprestižnijim slastičarskim natjecanjima u različitim zemljama svijeta. Ona ne radi samo kolače, ona je majstorica njihovog ukrašavanja, čarobnica.

Iskui Ambartsumian
Iskui Ambartsumian // Foto: Privatna arhiva

Pogledajte ove snimke, što su one drugo ako ne magija: sve što vidite je jestivo, cvijeće je od šećera, za koje je na Expogast 14. International trade show for gastronomy u kategoriji Pastry artistry u Luskemburgu prošle godine dobila srebrnu medalju. U ovom natjecanju u Luksemburgu svake godine sudjeluje više od 2.000 kuhara i slastičara iz više od 100 zemalja svijeta.

Gospođa Iskui Ambartsumian je iz grada Vedi, Ararat Marz. Odmalena je sebe zamišljala u različitim profesijama, no ljubav prema gastronomiji je od djetinjstva: kuhati, peći razne kolače, dizajnirati, raditi inovacije.

– Veseli me što ću ove godine sudjelovati na Virovskoj prkačijadi – nije skrivala zadovoljstvo.

– Nikada nisam bila u Hrvatskoj i jedva čekam da se predstavim Virju i hrvatskoj publici.

S njom dolazi još nekoliko najpoznatijih armenskih slastičara.

Liana Mkrtchyan
Liana Mkrtchyan // Foto: Privatna arhiva

Liana Mkrtchyan se bavi izradom i ukrašavanjem torti za razne svečane prigode. Više od 10 godina radi kao tehnolog u konditorskoj industriji.

Lusine Ghazaryan
Lusine Ghazaryan // Foto: Privatna arhiva

Lusine Ghazaryan, pastry chef, slastičarka. Izrađuje torte i razne skulpture od šećera. Vlasnica je slastičarnice, voditeljica male pastry škole za djecu gdje uče kako ukrasiti torte. Vlasnica brončane medalje za skulpturu od šećera s prošlogodišnjeg Expogasta u Luxembourgu te drugih medalja s raznih pastry artistic natjecanja.

Spartak Nazaryan, Culinary Chef, vlasnik je restorana “At Spartak” u Erevanu (čitaj = Jerevan), milijunskom glavnom gradu Armenije. Radio je u najboljim restoranima u Armeniji. Često sudjeluje na raznim kulinarskim natjecanjima i treninzima, prošlogodišnji je pobjednik All- Russian “Lean Cuisine” Championshipa.

Spartak Nazaryan
Spartak Nazaryan // Foto: Privatna arhiva

Svetlana Igityan, pastry Chef, slastičarka radi u restoranu “Avenue de France ” u Erevanu
Osnivačica i vlasnica ” Sweetberg Yerevan company”. Dobitnica mnogih nagrada i medalja za svoj rad.

Na prošlogodišnjem Expogastu najvećem svjetskom sajmu i natjecanju u Luksemburgu osvojila je srebrnu medalju za buket cvijeća od šećera.

Mari Ghazaryan članica je Taste of Peace Armenia, Culinary i pastry Chef. Učiteljica i vlasnica studija za izradu torti, kolača, deserata i dekoracija od šećera. Godine 2017. proglašena je konditorom godine u Armeniji.

Mari Ghazaryan
Mari Ghazaryan // Foto: Privatna arhiva

Armenska delegacija slastičara je u suradnji s Turističkom zajednicom Koprivničko–križevačke županije i Turističkom zajednicom Središnja Podravina posjetila Galeriju ‘Mijo Kovačić’ te Stari grad u Đurđevcu.

– Želja nam je da uglednim gostima iz daleke Armenije pokažemo mali dio naše Podravine – ističe Nikola Cik, direktor TZ Središnja Podravina.

To su velika svjetska imena na području slastičarske artistike i gastronomije. S nestrpljenjem očekujemo njihove radionice na ovogodišnjoj Virovskoj prkačijadi.

Sireli barekamner Hayastanits’, bari galust Virje yev mer Podravina. Dragi prijatelji iz Armenije, dobrodošli u Virje i našu Podravinu.

Svetlana Igytyan
Svetlana Igytyan // Foto: Privatna arhiva
- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti