Subota, 24. veljače 2024.

Predstavljena 8. Virovska prkačijada: posjetitelji će u tri dana uživati u slastičarskoj čaroliji Podravine i svijeta

Župan Koren je kazao kako je Prkačijada postala jedna od najznačajnijih turističkih i gastronomskih manifestacija koja svake godine okuplja velik broj posjetitelja

- Oglas -

Na konferenciji za medije održanoj u četvrtak u prostorijama Županijske uprave najavljen je program 8. Virovske prkačijade, prvog europskog festivala malih tradicijskih kolača koji će se održati od 19. do 21. svibnja u Virju.

Župan Koren je kazao kako je Prkačijada postala jedna od najznačajnijih turističkih i gastronomskih manifestacija koja svake godine okuplja velik broj posjetitelja te da su zahvaljujući tom festivalu Virje i Županija postali vidljiviji na međunarodnoj gastronomskoj karti.

– Županija od samih početaka podupire ovu manifestaciju koja ističe važnost očuvanja tradicije  i izvornih starinskih receptura. Drago nam je što su u bogatom programu uz brojne udruge i međunarodne uvažene goste, na važnom mjestu i oni najmlađi, vrtićarci i školarci koji će svojim kreacijama pokazati umijeće u pripremi starinskih kolača. U manifestaciju je uloženo puno truda i rada i ovo je još jedan pokazatelj odlične suradnje koje imamo s Općinom Virje.  Pozivam sve da ovog vikenda posjete Prkačijadu i uvjere se zbog čega su starinske slastice na glasu i van naše domovine – kazao je župan te uputio zahvalu Općini Virje, Stručno-organizacijskom povjerenstvu festivala, Turističkoj zajednici KKŽ i TZ Središnja Podravina, gastro promotorima, udrugama žena i svima koji sudjeluju u organizaciji manifestacije.

- Oglas -

O bogatom programu govorio je predsjednik Organizacijskog odbora Dražen Đurišević koji je kazao kako će Virje ponovno postati najslađe mjesto u Hrvatskoj.

– Ponosni smo na ovu manifestaciju i tradiciju koju smo stvorili već osmu godinu, a program smo proširili na čak tri dana. Prvog nas dana, u petak, očekuju vrtićka i školska prkačijada, gdje će se u pripremi prkača natjecati osam vrtića i osam škola, uz brojne popratne programe. Večer je rezervirana za prezentaciju strukovnih zanimanja – kuhara, slastičara i konobara, radionice slastičarstva pod vodstvom Dragice Lukin, državne prvakinje u slastičarstvu, a svečano otvorenje manifestacije je u subotu, u 10,30 sati. Na prodajnoj izložbi natjecat će se čak 24 udruge žena, a kako čujemo od naših gostiju, takvih kolača, koji su pripremljeni sa srcem, nema nigdje u svijetu. Centralni dio bit će izrada plasnice od 10-tak tisuća zvjezdica, uz glazbeni program Puhačkog orkestra DVD-a Virje i kulturno-umjetničkih društava – pojasnio je predsjednik Đurišević, dodavši kako je nedjelja predviđena za likovnu koloniju na kojoj će sudjelovati 35 slikara s glavnim motivom – prkačima, a ujedno će se s gostima iz Armenije pripremiti armenska juha s mesom koju će svi okupljeni moći degustirati.

Inicijator i autor manifestacije Stjepan Odobašić istaknuo kako se u realizaciju priče krenulo radi njegovanja slastičarske baštine ovog kraja:

– Zadovoljstvo mi je vidjeti da se ova manifestacija svake godine razvija zahvaljujući entuzijazmu onih koji rade na njoj, a naše je zajedništvo nadaleko prepoznatljivo. Važna je i promocija i zaštita naših kolača, a upravo je zahvaljujući Prkačijadi zaštićena i podravska mazanica. Inozemni slastičari koji sudjeluju u programu ne mogu se načuditi našim kolačima, a svoje će izvorne slastice predstaviti kuhari iz Brazila, Armenije, Australije, Izraela, Palestine, Bosne i Hercegovine i Mađarske. Naša će županija ponovno biti centar slastičarstva i radujemo se bogatom programu.

 

- Oglas -
Dražen Đurišević i Stjepan Odobašić
Dražen Đurišević i Stjepan Odobašić // Foto: kckzz.hr

Predsjednik organizacije Taste of peace Sarkis Yacoubian, koji živi u Izraelu i od početka je prisutan na ovoj manifestaciji, kazao je kako se osjeća dijelom velike podravske obitelji te je govorio o nastanku svoje organizacije koja je zamišljena kao povezivanje kuhara različitih nacionalnih, vjerskih i rasnih pozadina koji se kroz posao koji vole ujedinjuju u pozitivnim pričama. Ambasadorica i koordinatorica organizacije Taste of peace u Hrvatskoj Josipa Rasinec, ujedno i članica Organizacijskog odbora Prkačijade, kazala je kako se manifestaciju promovira po cijelom svijetu te kako odlično surađuju sve ove godine. Dodala je kako je svima iznenađujuće da malo podravsko selo može organizirati ovakvu međunarodnu manifestaciju, no to je dokaz da se sve može kada se radi sa srcem i zajedništvom. Zahvalila je svima koji su dali svoj doprinos uspjehu Prkačijade te je naglasila i njezin humanitarni karakter.

Pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev kazala je kako Zajednica od samog početka podržava ovu manifestaciju, i financijski i na sve druge načine, te je zahvalila svim članovima Organizacijskog odbora što su uložili mnogo truda i vremena u pripremu programa koji će zasigurno privući brojne posjetitelje. Spomenula je, uz podravsku mazanicu, i bregofsku pitu te pogaču z oreji, kao zaštićene tradicionalne slastice, dodavši kako je važno da se naša nematerijalna baština na ovaj način sačuva od zaborava.

Direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina Nikola Cik, ujedno i član Organizacijskog odbora, istaknuo je kako je riječ o važnoj manifestaciji koja slavi specifičnost naše gastronomije i povezuje ju s turističkom ponudom. Smatra kako je ključno prenijeti našu bogatu tradiciju na najmlađe, što se i čini uključivanje vrtićaraca i školaraca, a koliko je značajna manifestacija govori i nagrada Suncokret ruralnog turizma. Pozvao je sve građane da kušaju s ljubavlju pripremljene domaće slastice, ali i one iz cijelog svijeta, a u trodnevnom će programu zasigurno svatko pronaći nešto za sebe.

Glavni organizator manifestacije je Općina Virje, pokrovitelji su Koprivničko-križevačka županija, županijska Turistička zajednica, Hrvatski kuharski savez, Taste of peace i Kuhari bez granica, a suorganizatori su Turistička zajednica područja Središnja Podravina, Društvo žena Virje, Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara Virje i Dječji vrtić Zrno Virje.

”Pozivamo Vas da popratite sva događanja u sklopu 8. Virovske prkačijade koja će posjetiteljima približiti slastičarsku i gastronomsku čaroliju Podravine i svijeta!”, poručuju iz Koprivničko-križevačke županije.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti