Subota, 24. veljače 2024.

Sve je spremno za Virovsku prkačijadu, doživite i vi pravu slastičarsku i gastronomsku čaroliju

Zahvaljujući prkačima Virje će ponovno biti najslađe mjesto u Europskoj uniji

- Oglas -

Sve je spremno za 8. po redu Virovsku prkačijadu koja se održava od 19. do 21. svibnja.

Glavni organizator je Općina Virje, pokrovitelji su Koprivničko-križevačka županija, županijska Turistička zajednica, Hrvatski kuharski savez, Taste of peace i Kuhari bez granica, a suorganizatori su Turistička zajednica područja Središnja Podravina, Društvo žena Virje, Osnovna škola prof. Franje Viktora Šignjara Virje i Dječji vrtić Zrno Virje.

Podsjetimo, riječ je o prvom europskom festivalu malih tradicijskih kolača, a ove godine, uz domaće snage, sudjeluju i slastičari iz Brazila, Armenije, Australije, Izraela, Palestine, Bosne i Hercegovine i Mađarske koji će predstaviti izvorne slastice svojih zemalja.

- Oglas -

Zahvaljujući prkačima Virje će ponovno biti najslađe mjesto u Europskoj uniji.

Bogat trodnevni program započet će u petak, 19. svibnja, i to Vrtićkom virovskom prkačijadom. Na natjecanje u spravljanju vrtićkih prkača s veseljem su se prijavili polaznici DV „Zrno“ Virje, DV “Bregunica” Novo Virje, DV “Košutica” Ferdinandovac, DV “Pčelica” Molve, DV “Fijolica” Novigrad Podravski, DV “Bubamara” Kalinovac, DV “Maslačak” Đurđevac i DV “Leptirići” Podravske Sesvete.

Nakon toga, slijedi Mala virovska prkačijada, odnosno svoje će vještine u pripremi prkača pokazati učenici OŠ Ferdinandovac, PŠ Drenovica, OŠ M. P. Miškine Đelekovec, OŠ Gola, OŠ Koprivnički Ivanec, OŠ Legrad, OŠ Andrije Palmovića Rasinja i OŠ prof. Franje Viktora Šignjara Virje.

U večernjim satima održat će se promocija ugostiteljskih zanimanja u koje će se uključiti učenici i mentori Strukovne škole Đurđevac, Obrtničke škole Koprivnica i Srednje škole Ivan Seljanec Križevci zanimanja kuhari, slastičari i konobari. Također će se održati prikaz pučke drame s pjesmom i plesom “Kam vrag nemre, dojde baba”.

- Oglas -

Virovska prkačijada

Službeno otvorenje 8. Virovske prkačijade na rasporedu je u subotu, 20. svibnja, s početkom u 10.30 sati na glavnoj pozornici u šatoru na Trgu Stjepana Radića, nakon čega kreće natjecanje u spravljanju podravskih prkača po izvornim recepturama u kojemu sudjeluje 20-ak udruga žena s područja županije.

Posebno događanje – Prkači v plasnicu odvijat će se u 14.45 sati kada će mještani i sudionici Prkačijade slatke zvjezdice slagati u veliku plasnicu koja će se na kraju posipati sa šećerom uz pomoć DVD-a Virje.

Večernji sati u subotu rezervirani su za Slatke susrete folklora i Virovsku veselicu, a u nedjelju je u planu likovna kolonija u organizaciji Likovne sekcije HPD-a Ferdo Rusan Virje te priprema zajedničkog jela za degustaciju.

Vrijedi spomenuti kako će natjecanje u spravljanju prkača nadgledati prosudbeno povjerenstvo pod vodstvom majstorice slastičarstva, sutkinje i državne prvakinje Dragice Lukin, kao i stručno-organizacijsko povjerenstvo pod predsjedanjem Dražena Đuriševića.

U sklopu manifestacije održat će se i brojne degustacije, edukacije te stručne radionice.

Ne propustite Virovsku prkačijadu koja će vam približiti slastičarsku i gastronomsku čaroliju Podravine i svijeta.

Cjeloviti program možete pročitati OVDJE.

Foto: Općina Virje

 

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti