Utorak, 16. srpnja 2024.

Veliki zaljubljenik u Virje i Podravinu Sarkis Yacoubian na Virovskoj prkačijadi sprema izraelske specijalitete

Sarkis Yacoubian predsjednik je svjetske organizacije Taste of peace i na svaku Prkačijadu odazvao se sa zadovoljstvom i dovodio je svoje članove u Virje

- Oglas -

Osma po redu Virovska prkačijada održava se od 19. do 21. svibnja. Virje će tih dana postati najslađe mjesto u Europskoj uniji. Jedan od uvaženih gostiju bit će i predsjednik svjetske organizacije Taste of peace.

“Sarkisa Yacoubiana sam upoznao na svjetskom kongresu izvorne gastronomije IAGI koji sam te godine organizirao u Umagu daleke 2012. godine. Te godine smo imali visoko pokroviteljstvo WACS-a, Svjetske kuharske organizacije, koja broji 20 milijuna članova na svim kontinentima svijeta. Odmah me osvojio svojom neposrednošću i stručnošću. Na IAGI je doveo brojnu izraelsku delegaciju, na čelu s predsjednikom njihovog Saveza, a uskoro nam se pridružio i tadašnji ambasador Izraela u Hrvatskoj. Izraelci su imali zapaženu prezentaciju, no tada se rodilo naše prijateljstvo. Ono što me posebno osvojilo bilo je saznanje da je Sarkis predsjednik svjetske organizacije Taste of peace (Kuhari bez granica) te da ova organizacija okuplja članove bez obzira na vjeru, rasu, boju kože i nacionalnost.
Naš prijateljstvo se nastavilo i traje više od deset godina. Kad sam ga pitao da li bi došao na Virovsku prkačijadu bez oklijevanja je pristao. Bila je to prva Prkačijada. Sjećam se njegovih dojmova i oduševljenja Virjem, Podravinom, a onda je zavolio i Hrvatsku. Na svaki moj poziv i svaku našu Prkačijadu odazvao se sa zadovoljstvom i dovodio nam je svoje članove, otkriva Stjepan Odobašić, novinar, inicijator i autor projekta Virovske prkačijade.

Prkačijada je bila mjesto susreta poznatih kuharskih, svjetskih imena, a onda se rodilo Sarkisovo prijateljstvo s Hrvatskim kuharskim savezom s kojim je u Virju Taste of peace potpisao povelju o suradnji. Oduševljenost Podravinom rezultirala je njegovim prijedlogom o osnivanju Taste o peace of Croatia, a Sarkis je za prvu predsjednicu odabrao Virovku Josipu Rasinec. Sa zadovoljstvom se odazvao i na nastupe na HRT-u.

- Oglas -

Sarkis se i ove godine odazvao i dolazi na Virovsku prkačijadu gdje će biti član stručnog žirija te će u nedjelju, 21. svibnja, organizirati spravljanje izraelskog jela po njegovoj recepturi za posjetitelje.

Sarkis Yacoubian živi i radi u Tel Avivu u Jaffi. Osnivač je i predsjednik Taste of Peace Jeruzalem, svjetske organizacije kuhara koja kroz kuharstvo promiče mir u svijetu, a isto tako bave se edukacijom mladih ljudi željnih znanja i kulinarskih vještina. On je C.I.C. instruktor kulinarstva, pastry artist, slastičar, kulinarski artist, WACS-ov internacionalni kulinarski sudac. Počasni je profesor kulinarske znanosti i ekonomije u Krakowu, počasni profesor znanosti IASS, te profesionalni lektor specijaliziran za Middle Eastern cuisine (kuhinju Bliskog Istoka), profesor hotelskog menadžmenta, profesor psihologije i socijalne znanosti, rehabilitacije posebno za rad s osobama s posebnim potrebama. Počasni je član internacionalne kulinarske organizacije Europe, Balkana i Bliskog Istoka.

Na Virovsku prkačijadu stiže i vrsni brazilski slastičar i kuhar Heitor Cassimiro, otkrio je što će nam pripremati

Osmo izdanje Virovske prkačijade kuca na vrata, svijet će ponovno upoznati savršene podravske prkače

Oglas

Najnovije objave

Vezane vijesti