Nedjelja, 4. lipnja 2023.

Župan Darko Koren sastao se s medicinskim sestrama u povodu njihovog dana

Županija će podržati 6. Kongres sestrinstva koji će se održati u petak, a na kojem će medicinski djelatnici razmijeniti iskustva, usvojiti nova znanja i vještine

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva koji se obilježava 12. svibnja u znak sjećanja na začetnicu modernog sestrinstva Florence Nightingale, župan Darko Koren u četvrtak je u prostorijama Županijske uprave održao prijem.

Nazočne su bile glavna sestra koprivničke bolnice i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Ruža Evačić, glavna sestra županijskog Doma zdravlja i pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo Biserka Zlatar, glavna sestra županijskog Zavoda za hitnu medicinu Ljiljana Šoštarić, glavna sestra Službe za kirurške djelatnosti OB Koprivnica Sandra Lovrić te predstavnica medicinskih sestara ustanova kućne njege Đurđa Vizjak.

Župan Koren je uputio zahvalu svim medicinskim sestrama i tehničarima na humanosti, angažmanu i predanosti pozivu te što svakodnevno doprinose zaštiti i očuvanju zdravlja stanovnika županije. Istaknuo je kako je društvo svjesno svih problema u kojima se današnji zdravstveni sustav nalazi zbog nedostatka kadrova i sve veće potrebe za medicinskim uslugama, čime je doprinos sestara i tehničara još i veći.

– Svaka čast materijalnim uvjetima, tehnologiji, opremi i pomagalima koja su vrlo važna, no stručan kadar je uvijek u prvom planu, posebno u pogledu medicinske struke i to ne može ništa zamijeniti. Vaš je poziv izuzetno važan i plemenit i uloga koju imate u društvu je itekako poznata. Županija pruža punu podršku sestrinskoj profesiji koja jača zdravstveni sustav u cjelini, kroz obrazovni sustav potičemo školovanje novih kadrova u zdravstvu, ulažemo u zdravstvenu infrastrukturu i podižemo kvalitetu zdravstvene usluge brojnim projektima i investicijama. Kontinuiranim ulaganjima osigurali smo dostupnost i jednaku kvalitetu zdravstvene usluge na cijelom području županije i na tome ćemo raditi i dalje – uvodno je kazao župan te pobrojao najvažnije projekte koji su se realizirali u zdravstvenom sektoru.

Tako je u proteklom razdoblju završen projekt izgradnje Dnevnih bolnica i novih prostora Odjela pedijatrije, dovršava se energetska obnova centralne zgrade OB Koprivnica, kontinuirano se obnavlja vozni parka Zavoda za hitnu medicinu, svake se godine provodi projekt specijalističko-konzilijarne zaštite, opremaju se ordinacije u općinama te otvaraju nove specijalističke ambulante, nabavljena je najmodernija medicinska oprema (od CT-a, magnetske rezonance i uređaja za mamografiju), financiraju se timovi 2 hitne medicine u gradovima i provode se mjere za ostanak liječnika sufinanciranjem kamata za stambene kredite.

– Planiramo i nove projekte poput Centra za palijativnu medicinu i liječenje boli u sklopu OB Koprivnica, energetska obnova zgrada Doma zdravlja u Križevcima i Virju, digitalizacija Županijskog Doma zdravlja, automatizacija skladišta Županijske ljekarne i neki drugi projekti kojima će razina kvalitete zdravstvenih usluga biti na još višoj razini – napomenuo je župan.

Izrazio je zadovoljstvo što će Županija podržati 6. Kongres sestrinstva koji će se održati u petak, a na kojem će medicinski djelatnici razmijeniti iskustva, usvojiti nova znanja i vještine.

Glavna sestra koprivničke bolnice Ruža Evačić zahvalila je županu na čestitkama i podršci te se osvrnula na predstojeći kongres.

– Pred nama je šesti po redu Kongres sestrinstva Koprivničko-križevačke županije, prvi s međunarodnim sudjelovanjem čija će tema biti digitalizacija, standardizacija; važni prediktori u zdravstvenoj zaštiti, čime idemo u korak s novim trendovima koji se događaju u svijetu. Veseli nas što ćemo imati goste iz Mađarske, Italije i Slovenije, kako bi razmijenili iskustva i poboljšali naš rad. Znamo da bez digitalizacije i tehnologije nema napretka, no poslat ćemo i kritičku poruku i razmišljanje koje u središte stavlja čovjeka, humanost i intuiciju koja se ne može ničim zamijeniti – istaknula je sestra Evačić te dodala kako je otvorenje Kongresa na rasporedu sutra, 12. svibnja u 13 sati u dvorani Domoljub u Koprivnici, a predavanja će biti održana i sljedeći dan.

Zahvalu Županiji na pomoći uputile su i medicinske sestre Zlatar, Šoštarić, Lovrić i Vizjak koje su u prigodnim obraćanjima istaknule važnost sinergije i povezanosti ustanova čime se na najbolji način pristupa potrebama pacijenata kojih je kako su kazale, svakim danom sve više.

Upravo zato, dodale su sudionice prijema, važno je neprestano osvješćivati značaj medicinske struke i raditi na svim poljima kako bi kvaliteta zdravstvene usluge bio i dalje na najvećoj mogućoj razni.

Čestitkama povodom Međunarodnog dana sestrinstva i zahvalama na predanom radu pridružili su se i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnica Maja Blažek koji su prisustvovali prijemu.

Više fotografija možete pogledati OVDJE.

- Advertisement -

Najnovije objave

Vezane vijesti